Министър Аврамова: Правим всичко възможно, за да се насочи вода към язовир "Студена"

Снимка: Архив

Държавата прави всичко възможно, за да се насочи вода към язовир "Студена", водата в който намалява с всеки ден. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг в Министерски съвет.

"След въвеждането на режима и авариите във водопреносната мрежа, с които ВиК-Перник не се справи, говорихме с ВиК дружествата. Има вече план, по който всяка седмица екипи на две ВиК дружества ще са в Перник за справяне с авариите. Около 6 аварии на ден отстраняват и по този начин се борим да спрем течовете на вода", посочи Аврамова.

„В днешния ден екипи на „Софийска вода“ подменят един кран Ф-800. Поискали сме писмено от ВиК оператора и от кмета да ни бъде даден прозорец, така че да може да се монтира този кран и да има надеждно спиране на водата към два квартала на Перник и възможност за оправяне на авариите по мрежата. Другото, което извършваме в днешния ден, е ремонтът на едно техническо решение, което МОСВ пломбира. То затваря суровата вода към промишлеността на Перник. То е затворено, пломбирано е, но установихме че има изтичане на вода при затворено положение. Така че към днешния ден сме възложили и фирмата, която извършва ремонт на яз. Студена. да го ремонтират", посочи Петя Аврамова.

Предвидено е и изграждане на временно аварийно съоръжение, връзка от село Чуй Петльово, с. Босилек и яз. „Студена“, както и изготвянето на хидрогеоложки доклад относно изпълнението на тези дейности. Сключваме споразумение с община Перник на стойност 1 милион 890 хиляди лева, с които да бъде извършена временна аварийна мярка, с която да вкараме повече дебит приток в яз. „Студена“, добави министърът.

Имаме и друг авариен план, който е предложен от инж. Русев и екип. Той беше разгледан от много експерти, които дадоха препоръка за неговото изпълнение. В тази кризисна ситуация ние ще предприемем всички действия, дори и непопулярни мерки и действия, които могат да доведат до увеличение на притока в яз. „Студена“. Затова финансираме и този авариен план“, увери Аврамова.

Коментари

Задължително поле