Министър Аврамова призова за по-суров режим на водата в Перник

Само веднъж на ден да има вода в Перник и това да е във времето от 15 до 22 ч., а не както е сега. За това призова от трибуната регионалният министър Петя Аврамова.

“С това ще се намалят загубите по мрежата и ще се гарантира строг контрол на разходването ѝ. По този начин се надяваме напролет да има достатъчно вода в яз.” Студена”, каза тя и подчерта, че въвеждането на режима е било необходимо.

Министър Аврамова каза също, че допълнителни количества вода от Владайския канал ще бъдат насочени към язовир „Студена“.

„Язовир „Студена“ е проектиран като технологичен изравнител. Това означава, че язовирът събира водите от водосборната област“, каза още министърът. Тя посочи, че язовърът е в списъка на комплексните и значими язовири. „Месечният график се изготвя като се взима предвид актуалната информация“, допълни още Аврамова.

„От 12 ноември беше сформиран екип от експерти за извършване на проверка във ВиК-Перник за експлоатацията на язовира и ВЕЦ към него за периода от 1 януари до датата на проеврката. В хода на проверката се установи, че ВиК операторът е действал в изпълнението на наредбата“, заяви още Аврамова.

„Към настоящия момент МРРБ проучва всички възможности за решаване на проблема с въведения режим. Разглеждат се възможностите за оптимално използване на наличните водоизточници, захранващи язовир „Студена“. Набелязани са стъпки за оказване на експертна помощ от страна на „Софийска вода“. Провеждат се обследвани яна терен, заяви Аврамова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България