Министър Ананиев: Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело

Здравният министър Кирил Ананиев

Семейства, дали съгласие органите на техни близки да спасят живот, получиха признание

Директори на болници, водещи трансплантолози и координатори по донорство бяха отличени на първите годишни награди за принос към донорството. С бурни аплодисменти бяха почетени хората, дали съгласие органите на техни близки да спасят човешки живот, които получиха плакети лично от здравния министър Кирил Ананиев, съобщава БГНЕС.

Сред наградените медици са екипи от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, В.Търново, „Света Марина“, Варна, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен; МБАЛ „Никола Василиев:, Кюстендил; УМБАЛ Бургас, болницата в Силистра, ВМА. За съвместна работа плакет получиха УМБАЛ Св. Иван Рилски“, София и болница „Лозенец” и др.

1151 души чакат за трансплантация в България. Над 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек.

Здравният министър припомни, че началото на кампанията “Да! За живот” започна в началото на месеца. В рамките на кампанията, която продължава до 5 декември, ще бъдат разпространени 50 хиляди донорски карти, чиято цел е да бъде насочено вниманието към този проблем. Пластиката няма юридическа стойност, но може да даде информация на близките какво е желанието на човек в случай на инцидент.

„Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело, което дава живот на хората. Искам да се обърна с признателност към родителите и роднините на донорите. Искам да сведа глава и да им благодаря за тяхното хуманно решение. Тази вечер, това тържество е и за тях. Те имат голямо сърце и знаят каква е цената на живота”, заяви в приветственото си слово Кирил Ананиев.

Коментари

Задължително поле