Министър Ананиев: НЗОК е организирала проверка на база жалби за сключени договори между лекари и фирми

НЗОК е организирала проверка на база жалби за сключени договори между лекари и фирми. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след блиц-контрол на заседание на Комисията по здравеопазване във връзка с подадени жалби от граждани, че лекари са сключили договори с частни фирми, които взимат допълнителни средства за записване на часове.

„При мен в Министерството на здравеопазването постъпиха такива жалби. Tова, което мога да кажа, е че НЗОК финансира пакет от медицински дейности, който е одобрен на база на наредба на министъра на здравеопазването. Лечебните заведения трябва да изпълняват този пакет, спазвайки Закона за здравно осигуряване, Закона за лечебните заведения и Националния рамков договор”, обясни той.

„Въпросът за организиране на административните услуги е въпрос на лечебното заведение, но в никакъв случай не поставя в приоритет този, който си е платил административна услуга и този, който не си е платил. Те са равни пред закона и лечебното заведение не може да приоритизира, кой да бъде първи и кой втори на базата на платена такса от 2 лв.“, заяви здравният министър.

„Равнопоставени са пациентите, независимо от това дали са платили такса или не. Определянето на административната услуга и таксите не мога да ги коментирам, защото това е работа на самото лечебно заведение“, коментира Кирил Ананиев.

„НЗОК е организирала проверка, която да покаже какъв е конкретният случай, докъде е законно и къде има нарушения“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България