Министър Ананиев: Няма да приемаме нови или стари по-строги мерки

Няма да приемаме нови или стари по-строги мерки. Това заяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев по повод удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната до 15 юли.

"Остава забраната за влизане в страната на лица от държави с висок брой заразени. Ограничаването на събиране на големи групи хора и масовите мероприятия", каза Ананиев.

Извънредната епидемична обстановка ще спомогне на страната да се справи с епидемията, добави той.

Кирил Ананиев коментира сигналите, че в Народното събрание не се спазва забраната за събиране на лица без маски. "Парламентът е рискова среда. Много са близо хората там един до друг. Седалките са неподвижни. Трябва да се създаде организация, така че да има някакво отстояние между местата".

По отношение на санкциите той увери: "Няма да има прошка за никого, независимо дали е депутат".

Залата на Министерски съвет е обществено място с контролиран достъп и е допустимо там да има хора нез маски, но е препоръчително такива да се носят, добави здравният министър.

"Подкрепям напълно призива на МОН за отлагане на абитуриентските балове, до колкото е възможно. Или те да бъдат провеждани при спазване на необходимите мерки за безопасност", заяви доц. д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

До момента няма сигурни, научни факти, че коронавирусът става по-малко вирулентен, каза доц. Кунчев. Нямаме и достатъчно информация каква роля играе т.нар. клетъчен имунитет.

Коментари

Задължително поле