Министър Ананиев: Няма оплаквания за липса на прозрачност по отношение на хората, които се лекуват в чужбина от бюджета на НЗОК

До момента няма оплаквания за липса на прозрачност по отношение на децата и възрастните, които се лекуват в чужбина от бюджета на НЗОК. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.

Попитан след като Фондът за лечение на деца премине към НЗОК какви промени ще се случат, министър Ананиев отговори, че целта на предлаганото преструктуриране е уеднаквяване на процедурите и финансирането независимо от възрастта на пациентите чрез осигуряване на една контактна точка в лицето на НЗОК, която да администрира и да финансира дейностите във връзка с лечението.

„Формулярите за лечение в чужбина ще се издават единствено от НЗОК. Финансовите средства ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването чрез трансфер. Процесът ще осъществим без да се отнемат досега съществуващи права на нуждаещите се пациенти за достъп за лечение. Очакваният резултат е оптимизиране на процедурите за одобряване на лечение на пациентите, като се намали срокът за изчакване, както и постигане на по-добра финансова дисциплина. Ще се осигури пълна прозрачност. НЗОК взима решения на базата на обективни и ясни медицински критерии. Няма оплаквания за липса на прозрачност от НЗОК по отношение на хората, които се лекуват в чужбина от бюджета на НЗОК. Това доказва по-високия административен капацитет от действащите структури“, обясни Ананиев.

Здравният министър посочи, че се обсъжда и вариант за обособяване на административен капацитет на център „Фонд за лечение на деца“ като отдел в Дирекция „Европейски въпроси и координация на системите за социална сигурност“ в централното управление на НЗОК, като числеността на отдела ще бъде в рамките на общата численост на здравноосигурителната институция.

„Ресурсът, който ще дойде от Министерството на финансите през бюджета на Министерството на здравеопазването, отива като целеви трансфер. И той не може да се използва за други цели. Всичко онова, което е финансирано от този момент от Фонда за лечение на деца, ще се финансира и от НЗОК. Ние много разчитаме на капацитета на Касата, защото тя в момента управлява за лечение на деца и възрастни в чужбина управлява 80 млн. лв. и до този момент няма оплаквания по отношение на разходването на тези средства. Убеден съм, че правим крачка напред“, каза още министър Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве