17 номинации са направили структурите на ГЕРБ за евровота

Бързи апаши заблудиха охрана и изнесоха каса с 5 000 лв.

Борисов участва в среща с премиерите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия в Брюксел (СНИМКИ)

Пиян шофьор на линейка катастрофира в Пловдив

Красимир Каракачанов: Скандалите с апартаментите ми „намирисват“ на предизборна кампания

Имаме ли нова емигрантска литература?

КПКОНПИ се самосезира за скандала с апартаментите

Линейка от Червения кръст в Ирландия пристигна в Берковица

Граничари задържаха шофьор на автобус, укрил 290 000 евро на „Калотина“ (СНИМКИ)

Полицията задържа две крайпътни проститутки на 39 и 41 години

Варна има значителни ресурси от живителна течност Слънчевото греене е около 60% от годишната продължителност

Министър Вълчев: Малката криза в НИМХ ни позволи да се фокусираме върху работата му

Пращат в затвора 22-годишен, шофирал повторно без книжка

Международен турнир събира танцьори от 11 държави във Вършец

Три коли се удариха на магистрала „Струма“, един човек е в болница

Министър Ананиев: Ще включим и онкоцентровете в разпределението на обещаните 30 млн. лева

Всеки момент очаквам получаването на обещаните 30 млн.лева от финансоявото министерство, с които се прави корекция на бюджета на Министерството на здравеопазването. Готови сме с разпределението и веднага ще преведем парите. Независимо от това, че средствата не са изпратени, ние сме предоставили разчетите на общинските болници. Те знаят с какво ще разполагат и могат вече да си правят разпределение на парите. Това обяви във Велико Търново министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той сподели, че ако е директор на каквато и да е болница, преобладаващо би ги дал за възнаграждение на персонала.

Здравният министър заяви, че е получил писмо от Асоциацията на онкоцентровете, които не са били включени в първата група, която получава финансиране. „Поех ангажимент до 21 март да направя анализ за състоянието им. Ще ги включа и тях и в зависимост от възможностите, ще преценим как да ги подпомогнем“, каза Ананиев.

Той уточни, че все още не е ясен какъв ресурс ще бъде даден на онкоцентровете. „До понеделник сме спуснали указания до РЗИ-тата и справка, която трябва да попълнят всички центрове и през здравните инспекции, информацията ще дойде в министерството. През следващата седмица ще направя анализ за това коя болница, в какво състояние е, по какви причини е стигнала до него. Във всяка болница ситуацията е съвсем различна“, обясни министър Ананиев.

Той коментира казуса със задлъжнелите лечебници.

„Тези здравни заведение, които имат дългове, ще ги управляват. Още в самото начало, когато станах министър на здравеопазването, направих пълен анализ и оздравителни програми на всички държавни болници. Финансовият механизъм, по който се прави този анализ, го предоставих и на общинските болници. В резултат на тези оздравителни мерки, държавните болници само за една година стопиха дълговете си с 27 %. Надявам се и в общинските здравни заведения да се използва този инструментариум, за да могат да постигнат и те такъв резултат. От тези пари, които даваме допълнително, могат да се използват част от тях за покриване на просрочените задължения, които създават проблеми при провеждането на нормалната лечебна дейност“, каза министър Ананиев.

По отношение на губещите материални активи на лечебниците, здравният министър коментира, че е разработил програма, като изискал от държавните болници и тези със смесено участие да дадат справка за всички неоперативни активи, които им носят само тежести като охрана и поддръжка.

„Тези материали сме ги получили с предложения за какво могат да послужат, дали да се продават, дали да се ремонтират или други форми. Разгледахме ги и имаме готовност да предложим на всяка от болниците какво да прави с тези активи. Половината от всичките 68 болници в страната имат такива активи“, уточни Кирил Ананиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.