Министър Ангелкова: Регистрациите по Закона за туризма ще стават само с един клик

Министерството на туризма въвежда изцяло нов тип съвременни електронни административни услуги. Те ще дадат възможност да се подават заявления за издаване на разрешения, категоризация и др. 24 часа в денонощието и от всички краища на света.

"Ние сме първата държавна администрация, която ще даде възможност от днес на всички, които искат да заявят каквато и да била регистрация по Закона за туризма да го направят само с един клик", обясни на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това ще даде възможност на хората да не губят време, а да използват услугите за електронна заявка за регистрация на тези документи с подписване чрез електронен подпис и лицева идентификация. Необходима е първоначална регистрация, която отнема не повече от 5 минути, след това самото подписване става за 10-15 сек., добави тя.

Министърът увери, че всички изисквания на законодателството, най-вече на GDPR регламента за защита на личните данни, са изцяло спазени.

В първата година от въвеждането на функционалността потребителският достъп през Министерството на туризма ще бъде безплатен и след това ще има възможност за 5 електронни подписа безплатно. След това абонаментът ще е 2 лв. на месец, като ще може да бъде прекъсван и подновяван по всяко време.

Проф. д-р Георги Димитров от Evrotrust заяви, че новите услуги на министерството са наистина революционна крачка в начина, по който се предоставят електронни услуги от държавата.

„Те са достъпни от всяко устройство. Подписването става от мобилния телефон и всичко става наистина с един клик или едно показване на лицето. Надяваме се това да е огромен тласък в начина, по който гражданите комуникират с държавата - съвременен, модерен и удобен и много по-сигурен от всичко познато до момента“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм