На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Министър Ангелкова: Слагаме край на фиктивните бележки за стажове

Междуведомствен съвет ще бори недостига на квалифицирани кадри в туристическия сектор. Това обяви в Благоевград ресорният министър Николина Ангелкова пред студенти и преподаватели в Югозападния университет „Неофит Рилски“, където бе на среща.

Тя обеща още бележките за стажове на учениците да се гледат вече “под лупа”, тъй като според нея в момента те се издават твърде лесно и фиктивно. Има и идея те да бъдат с по-дълъг срок, за да може учениците да свикнат с практиката.

Ангелкова каза още, че България е единствената държава в ЕС, която постига огромен ръст в туризма за първите 8 месеца на тази година – 15%.

7 милиона туристи са посетили страната през първите 9 месеца на годината, което пък е 620 милиона лева повече приходи в хазната в сравнение с 2015 г. Тя подчерта, че у нас вече идват по-платежоспособни туристи, защото министерството се фокусирало върху културно-исторически туризъм, балнеологията и СПА туризма.

“Много позитивна тенденция е, че ръстът на приходите изпреварва този на чуждестранните туристи. Това показва, че имаме реални резултати в работата за привличане на по-платежоспособни клиенти и гости“, каза още Ангелкова.

Тя заяви, че огромният ръст в сектора поставя нуждата от още повече подготвени кадри. „Туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие.

„Големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри. В момента ние можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад“, каза Николина Ангелкова.

Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет и представи дългосрочните и краткосрочните мерки, които министерството предприема за неговото решаване.

До момента има подадени повече от 1200 заявления за екскурзоводи. На практика се слага край на парадокса чужди екскурзоводи да разказват за България. Никой по-добре от нас не може да представя страната ни като туристическа дестинация. Затова беше важно да регулираме тази професия, подчерта Ангелкова. Според нея занапред нито един хотел, който не е сертифициран от Министерството на туризма и не е вписан в регистър, няма да има възможност да се нарича СПА хотел и това ще бъде свързано с качеството на предлаганата услуга.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.