Министър Ангелкова: "Туида" е сред отличниците в развитието на туристическите продукти

Министър Николина Ангелкова даде висока оценка за дейността на реновираната късноантична и средновековна крепост "Туида" в Сливен, съобщиха от общината в Града под Сините камъни. Министърът е посетила щанда на общината, с който тя участва в провелото се наскоро изложение "Ваканция и СПА" в София, и е посочила, че обектът е сред отличниците в развитието и представянето на музейните и туристически продукти в страната.

Крепостта бе реновирана със средства в размер на близо 5 млн. лева по европейски проект. Проектът бе изготвен през втория мандат на кмета Йордан Лечков, строителството приключи при управлението на кмета Кольо Милев, а развитието на туристическия обект започна при сегашния градоначалник Стефан Радев. На изложението членове на екипа на "Туида" лично са представили разнообразната си дейност, както и атрактивните възстановки на бойни техники и на бита на древните българи. На територията на крепостта са се провеждали младежки лагери. Има открита сцена, на която концерти са изнасяли Теодосий Спасов, бившият солист на "Рейнбоу" Джо Лин Търнър, танцови ансамбли, театрални трупи.

На щанда са били направени презентации на единствения на Балканите Национален музей на текстилната индустрия, който се намира в Сливен, и възможностите за алтернативен туризъм в Природен парк "Сините камъни". Силно впечатление сред посетителите е направила кампанията "Стани приятел на Сливен", която общината провежда от 2017 година насам с цел да популяризира историческото и културното наследство в града на Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, тракийските богатства. Кампанията дава възможност на всеки гост да получи безплатна туристическа карта и ако посети музеите и културните институти, може да участва в томбола на местната администрация. На изложението са установени контакти с туроператори, организиращи екскурзии във вътрешността на страната. Имало е и конкретни запитвания за организирането на детски лагери в Сливен. Зам.-кметът по икономическото развитие Стоян Марков е участвал в редица срещи, кръгли маси и презентации.

Вече е подадена заявка за участие в предстоящото туристическо изложение "Вашата ваканция - Бургас 2019", което ще се проведе през април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони