Министър Ангелкова: Хотелиерите трябва да продължат да обслужват туристите на "Томас Кук"

Министерството на туризма ще направи връзка със затворилите вчера дъщерни дружества на фалиралия британски превозвач "Томас Кук" в Холандия и Полша. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

По думите й, българските хотелиери трябва да продължат да обслужват туристите на "Томас Кук", защото в противен случай, имиджът на България ще пострада и те не биха се върнали отново у нас. "Изключително важно е за имиджа България като дестинация, независимо колко е труден моментът", подчерта тя.

"Дълговете към нашите хотели са доста милиони левове. Не мога да съобщя точната цифра по изрично желание на хотелиерите", каза тя.  "Имаме информация за над 50 хотела, кото работят с "Томас Кук", добави министърът.

По думите й, реакцията ни сега е важна за това как ще гледат на нас другите туроператори.

Към момента блокираните в страната чужди туристи са близо 6000, една трета от тях са британски граждани, за които е осигурено извозване. Гаранционният фонд АТОЛ гарантира на хотелиерите единствено плащания след обявяването на фалита, за месеците юли и август, българските дружества ще търсят сами парите си по съдебен ред.

В някои от следващите дни Николина Ангелкова ще поиска среща с финансовия министър Владислав Горанов и хотелиерите, които предлагат облекчаване на данъците, за да могат да понесат щетите от фалита на "Томас Кук".

Коментари

Задължително поле