Министър Ангелкова: 2019 година е пълна с предизвикателства за туризма, но и с много положителни резултати

"2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но с доста положителни резултати", каза пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Повод за скептицизъм и напрежение е фалитът на "Томас Кук". Министърът обясни, че подобно нещо е трудно за предвиждане. От "Томас Кук" са изпратили на 12 юли официални писма, че са сключили сделка с инвеститор и са описали стъпките за оздравявне на туроператора.

"Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения", каза Ангелкова.

Преди три дни министърът на туризма е била на среща в Германия с представители на други туроператорски компании. От над 435 000 туристи, които са дошли това лято през "Томас Кук", 200 000 са немци. За миналата година над 800 000 немски туриста са посетили страната ни. И другата седмица на министърът й предстоят срещи във Великобритания и Германия за договаряне на сезон 2020 година.

"За следващата година ще имаме специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата с 15 милиона лева", коментира министърът.

Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година. Ангелкова обясни, че юни месец е бил труден заради изкуствено създадена истерия. От юни до август има над 4.4 милиона чуждестранни туристи. Има лек спад в националните ни курорти. Има ръст при нощувките, което показва, че туристите тази година са останали за по-дълго време.

"Нощувките от българи, посещенията от български туристи по българското Черноморие са с ръст над 5.8% в сравнение с миналата година", каза Ангелкова.

Основно туристите, които посещават страната ни са от Румъния, след това Гърция, на трето място са немските туристи, след това - тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година.

Коментари

Задължително поле