Министър Банов: Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентна среща вчера, на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се включи и българският еврокомисар Мария Габриел.

„Всички се информирахме взаимно помежду си какво извършваме на национално ниво, а Комисията, в лицето на комисар Габриел, ни информира какво се върши на ниво ЕК, така че да имаме една пълна информираност помежду си, за да можем, в крайна сметка, да извършим еднакви действия и най-важното – еднопосочни.". Това обобщи пред БНР министърът на културата Боил Банов.

"Всички сме едно цяло в Европа, но в културата и изкуството е особено истинско. Ние сме взаимосвързани. Да опазим културата е генерална цел", каза той.

"Средствата би трябвало да са много близки. Те не могат да бъдат еднакви, но много близки. Освен това много ясно разграничихме два етапа. Единият е това „премостване“ – навсякъде, знаете, ситуацията е тежка - където да се преборим категорично за оцеляването, първо, на творците, физическото", обясни министърът.

"Вторият етап е веднага след приключването на извънредните положения, което всички очакваме да се случи в рамките на месец – сериозна и отговорна работа по възстановяване творческите търсения и стремежи и най-важното – възстановяването на контакта със зрителя, с публиката“, каза още.

„Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни. Възможностите да се подпомага сектора у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор", заяви културният министър.

Относно държавните и общинските културни институти, Банов нарече „ключово“ решението на правителството да се подсигурят трудовите възнаграждения и осигуровките на всички работещи в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение до 6 месеца след него.

„Това е изключително важно решение, защото ще даде нужното, необходимото и спокойствие и увереност на нашите колеги, че ще може заедно да излезем от тази криза. Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа, за създаване на позитивни емоции и нагласа за продължаване на успешно съществуване на българския“

Министърът уточни, че засега средствата са осигурени до 13-ти септември „като това, ако се наложи, ще се и продължи“.

"След отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега", каза Банов.

„Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности".

Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта министърът: "Извънредно положение затова е извънредно, защото ни поставя в необикновени и неочаквани ситуации. Ние, като правителство, излизаме от тях по същия извънреден и логичен обаче начин".

Коментари

Задължително поле