Как жената да не повярва, ако й разкажеш, че си бил с любовница?

Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Да се търси по-значима роля за културата в бъдещите програми на ЕС – около това мнение се обединиха участниците в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в частта „Култура и аудиовизия”. Това съобщи министърът на културата Боил Банов след края на заседанието в Брюксел, което той председателстваше, съобщават от Министерството на културата.

„Работата на Българското председателство през последните месеци беше продиктувана от все по-голямото значение на културата и културното наследство в политическия дневен ред на Европейския съюз. Българското председателство също даде своя принос за създаването на благоприятни политически условия за засилване на социалната и икономическата роля на културата, по-специално като акцентира върху необходимостта от извеждане на преден план на културното наследство в политиките на ЕС“, посочи министър Банов след края на форума.

Съветът обсъди дългосрочна визия за приноса на културата за ЕС след 2020 г. Министрите приеха и заключения относно необходимостта от извеждане на преден план на културното наследство в политиките на ЕС. От страна на Европейската комисия участие взе комисар Тибор Наврачич, Генералният секретариат на Съвета (ГСС) бе представляван от Ярослав Пиетрас и отговорния екип по въпросите „Култура и аудиовизия“.

Обсъдени бяха регулацията на вноса на културни продукти, Европейските столици на културата за 2022 г., предложения за промени в директивата за ДДС (2006/112/EC) от гледна точка на културата, както и работната програма на предстоящото Австрийско председателство на Съвета на ЕС.

Министър Банов обобщи дискусиите, като посочи, че с колегите му са се обединили около идеята, че културата и културното наследство имат потенциал да се утвърдят като една от най-ефикасните движещи сили в дневния ред на ЕС, особено в настоящия динамичен контекст.
Той изтъкна и единомислието на Съвета по отношение на това, че има необходимост от утвърждаването на по-значима роля на културата в бъдещите програми и финансови инструменти на ЕС. Акцент бе поставен върху Програма „Творческа Европа“, която министрите бяха единни, че следва да се запази като самостоятелна програма, и то с увеличен бюджет, с цел да се насърчи качественото европейско творческо и художествено производство и културата да бъде подкрепяна както на национално, така и на европейско ниво.

Министър Банов открои сред дискутираните важни въпроси и този за съвместните усилия за запазване и дори увеличение на подкрепата за културата в рамките на бюджета на инструменти на други секторни политики, както и подкрепа за създаването на ново съвременно съдържание особено в сектори като аудиовизуалния, музикалния, книгоиздаването, преводите и разпространението на това съдържание чрез цифрови средства.

Беше отчетена и важността на привличане на младите хора в културните процеси, мобилността на творците и разпространението на европейското съдържание. Министър Банов изрази надежда, че обменените ценни идеи и коментари ще допринесат за бъдещата работа на Австрийското председателство, в периода на което ще се подготвя и новият Работен план за култура след 2018 г.
„Културата, която създаваме днес, се превръща в културното наследство утре“, каза в заключение министър Банов.

По-късно той подари на австрийския си колега Гернот Блюмел антикварна сребърна роза и пожела успех на австрийското председателство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.