Министър Банов обеща помощ на Шумен за Паметник 1300

Министърът на културата Боил Банов обеща помощ за Шумен за укрепване и реставрация на Паметник "Създатели на българската държава" по време на посещение в града в сряда. Кметът Любомир Христов му връчи цяла папка с документи за проблемния статут на мемориала, издигнат през 1981 г. Той притежава акт за държавна собственост, но е предоставен за стопанисване на общината, която няма достатъчно средства.

"Ще търсим решение, има нужа от реставрация, ще направим необходимото да помогнем първо със специалисти, които да уточнят за какво се касае и да го остойностим", каза Банов. Подчерта, че паметникът не е на Шумен и София, "това е национално богатство, бих казал и световно".

Шефове на културни институти от Шумен засипаха с въпроси културни министъра по време на работната среща и наред с нови книги в библиотеките и ремонт на читалищни покриви, поискаха да повиши и културата на българина на улицата. Скулптура Петър Дичев даде пример с внучката си от Флорида, която излезе ли на улицата в Шумен непрекъснато събира изхвърлени хартийки. Кметът Христов също го подкрепи, че води битка за хигиената на града, в Германия бил виждал как възпитават децата в забавачките за разделно събиране на отпадъци.

"Можем да водим такъв разговор, той не е нелогичен. Ще влезем в разговор с министерство на екологията и на образованието", каза Банов. Обясни, че има програми, по които могат да се ползват средства за ефективни кампании, които да вървят в големите медии.

От Обединената школа по изкуствата в Шумен се ожалиха, че специалистите по музика намаляват, кадрите изтичат в чужбина, но Банов контрира: "В последните 2 г. хората се прибират, а не излизат и все повече ще е така. Младите хора дори да завършат навън, предпочитат да се върнат".

Министърът успокои културните институти, че целта е да не се загубят функциониращи в момента структури.

"Културните институти в България са едно богатство и не можем да се лишим от тях заради пазарни принципи, или защото така е в Европа. Ще направим това, което е в Европа, но когато дойде моментът наистина да има спокойствие", уточни министър Банов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България