Министър Банов: Разкопките при трасето на магистрала "Струма" трябва да продължат

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Археологическите разкопки край Благоевград при трасето на магистрала "Струма" трябва да продължат. Това заяви министърът на културата Боил Банов по Дарик радио.

Попитан дали има нещо, което да налага магистралата да обикаля, той обясни: "Това ще кажат експертите. Със сигурност има една гробница, която е много ценна. Със сигурност тя може да остане на мястото си, може и да се премести с 20 метра настрани - въпрос на експертно решение. Градът, за който говорим, е развит оттам нагоре. Много по-важно за мен като министър на културата е да продължат разкопките, защото този град ще бъде уникален. Ако това, което виждаме долу в периферията, върви и нагоре, там ще излязат интересните неща".

Дали е по-лесно да се преместят разкопките или магистралата да заобиколи, министърът смята: "Всичко е възможно, въпрос на ясна експертиза, след това могат да се вземат решения. За мен това е второстепенен въпрос. За мен е важно дали това наистина е градът. Важно е да се качат нагоре и разкопките, за да започне да излиза същината. Тук има една гробница, която наистина представлява ценност. Да, има начини и технология, тя да бъде преместена и да остане на същото място, но на 20 метра, за да не се цепи магистралата. Има възможност да мине и магистралата, но тези решения ще подадат експертите. Моята работа е политически да подкрепя техните становища".

Шест-седем пъти се е ускорила работа на Института за паметниците на културата, отчете министър Боил Банов. Той обаче призна, че министерството се оказало неподготвено за тези темпове на работа: "Аз мисля, че процесът вече е урегулиран. За да съм сигурен, че всичко е наред, съм взел подписа при мен и подписвам лично аз, следя всяка преписка. В момента през мен минават около 50 преписки на ден, като аз не ги разписвам просто ей така, а трябва да ги изчета, за да не пропусна нещо. В Министерството на културата има над 500 натрупани. Имам две седмици, в които ще ги сваля до нула.

В такава степен институтът започна да работи активно, агресивно, както трябва да бъде, в такава степен започна да подава и да разрешава неща ежедневно! Нашият екип в Министерството на културата е по-малък, сега правим необходимата реорганизация, привикваме хора и от други служби, назначаваме още хора, за да можем да поемем този поток. Но мисля, че до края на юни ще бъдем готови. Ще вървим вече заедно - като влизат 50-60 от института, ще излизат веднага до няколко дни и от нас. Ключова задача ми е паметниците на културата, свръх задачата е този огромен брой паметници, които са просто декларирани с временен статут, който е от преди 50 години, а същевременно не дава на възможност на собствениците да кандидатстват по програми, пази ги охранява ги. Забавени процеси от 40-50 години, поставили сме си цел аз и моят екип и колегите от института в рамките на този мандат, когато говорим за проблеми в културното наследство, то да бъдат как да съхраним нещо или как да накажем някой, който си позволява да направи нещо нерегламентирано, а не да говорим за един батак".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България