Министър Бисер Петков: 4900 пенсионери не са получили увеличение на пенсиите

Бисер Петков Снимка: Цветан Томчев

Около 4900 пенсионери не са получили реално увеличение на пенсиите си, тъй като са попаднали сред онези, който са получили увеличение през 2006 г. Тогава бяха индексирани най-ниските пенсии. Това обясни на брифинг социалният министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС, по повод подадени в НОИ жалби от пенсионери, които не са получили планираното yвеличение от 2,4% на доходите cи от 1 юли тази година.

Според Петков НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите и не е допусната грешка.

По думите му, неразбирателства се получават при преизчисляването. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило, каза министърът. Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило. Процентът на увеличение на пенсиите за т.г. е 2.4% на база данните за средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за 2016 г.

"В масовия случай увеличението е с 2.4%, но има и малко на брой, при които пенсиите нямат реално увеличение - именно това са тези 4900 пенсионери. Има жалби от пенсионери, но тези жалби не са много. При някои пенсии са се насложили някои промени в годините на механизми и нормативни актове", коментира Бисер Петков.

Тези 4900 пенсионери във времето по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и тъй като действащият закон е приложен правилно ние нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари, категоричен бе Петков.

Но от следващата година размера на пенсиите ще нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж, т.е. ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3.8% - с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, отбеляза министър Петков.

"160 са получените жалби при нас от пенсионери до момента, които твърдят, че не са получили увеличение на пенсиите", заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Всички те, обаче, са получили минималната пенсия, която от 1-ви октомври т.г. вече е 200 лв., добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България