Министър Боил Банов: В регистъра на Министерството на културата са вписани 3 658 читалища

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Ежегодно в държавния бюджет се заделят средства, които се предоставят на читалищата с цел подкрепа и стимулиране на тяхната дейност и развитие. Средствата се определят на базата на държавен стандарт, който включва в себе си показателите - субсидирана бройка и стандарт за издръжка на тази бройка. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос, свързан с разпределянето на държавната субсидия за читалищата в страната, информира БГНЕС.

До момента в публичния регистър, който се води в Министерството на културата, са вписани 3 658 читалища.

От отговора на министъра става ясно, че при определянето на параметрите на бюджета, се предвижда и завишаване на субсидираната численост, респективно на стандарта за издръжка на една субсидирана бройка. За последните три години също е завършено такова завишаване. За 2016 година е 7 479 субсидирани бройки при стандарт за една субсидирана бройка от 7 080 лева. За 2017 година е 7 559 субсидирани бройки при стандарт за една от 7 300 лева, а през настоящата – 7 562 субсидирани бройки при стандарт за една бройка то 8 375 лева.

„Разпределянето на допълнителните субсидирани бройките се извършва на базата на утвърдени правила. Съгласно тях читалищата кандидатстват към Министерството на културата като представят Формуляр за кандидатстване за отпускане на субсидирани бройки, който е съгласуван и с кмета на съответната община.

"Документите за кандидатстване се подават до 31 август на календарната година, предхождаща и подготовката на бюджетната процедура за следващата година“, припомня министърът в своя отговор.

Право за получаване на средства има всяко едно читалище, което е регистрирано поне една година преди съответната бюджетна година. В страната има само отделни случаи, в които определената субсидия за едно читалище е временно спряна, като това се прави в случаи, когато има констатирани нарушения или е в ход съответна съдебна процедура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България