Министър Боил Банов: Общините да започнат да прилагат закона паметниците на културата

Министърът на културата Боил Банов коментира проектозакона за държавния бюджет, според който държавата ще осигури 30 млн. лв. повече за култура през 2018 г. Според разчетите бюджетът на министерството се увеличава с близо 18 млн. лв. - от 157 до 175 млн. лв., като голямата част от повишението ще отиде за политиките в областта на съвременното изкуство и достъп до качествено образование. За опазване на културното наследство са предвидени с милион повече. Средствата, които държавата отпуска на общините за културни дейности, също се увеличават с 12 млн. лв., посочи министър Банов по БНТ.

Банов коментира добрите практики в страните членки на ЕС, някои от които също има обсъждания да бъдат прилагани и у нас – идеите да бъдат отделяни средства за култура от лотарии, както например във Великобритания, или по-ниско ДДС за книгите, както е в Чехия.

„Много от тези модели биха могли да се прилагат тук, ние също имаме много добри практики. Реално отчисления от лотарията са описани в Закона за меценатството, работим за създаването на условия Законът да бъде прилаган, той трябва да работи”, подчерта Боил Банов по отношение на предстоящите промени в Закона за меценатството.

Той изтъкна, че е изключително благодарен на финансовия министър Владислав Горанов за увеличението, което се планира, като изрази надежда, че при обсъждането в пленарната зала има възможност то да стане и още малко по-голямо. Като едно от ключовите увеличения министърът на културата определи това в Национален фонд „Култура”, като устойчив инструмент за подпомагане не само на събитията от предстоящата Културна програма на Председателството, но и след това. За първи път от много години ще има средства и за участие в Международното Венецианско биенале за съвременни изкуства – важен световен форум, както и за попълване фондовете на библиотеките и музеите с произведения на съвременни автори, които досега липсваха.

Министър Банов изрази задоволството си, че в училищата по изкуствата и по културата към Министерството също има увеличение на средствата за заплати. Увеличението на средствата за култура за общините също ще допринесе за финансирането на различни важни дейности в институтите, които и сега се подпомагат и логиката е такава, че общините познават изключително добре културната си инфраструктура и знаят къде има нужда от финансиране. „В крайна сметка това са пари от данъците на всички ни, независимо дали се разпределят от държавата или от общината”, посочи министър Банов.

На въпрос за готовността на Културната програма министър Банов съобщи, че към момента Министерството е на етап оценителни комисии. Постъпили са за разглеждане близо 500 проекта, което ще изисква сериозна работа по тяхното оценяване и след 20 ноември се очаква да има резултати.

Боил Банов говори и за увеличението на средствата в сферата на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Той подчерта, че дебатът за саморазрушаващите се паметници на културата тече много активно и на преден план излиза проблемът със саморазрушаващите се къщи – паметници на културата, чиито собственици нямат достатъчно средства за тяхното поддържане. Според министър Банов не всичко е въпрос само на пари, трябва да се работи и пряко с хората – да им се обяснява какво трябва да се направи, как, да им се помага с решения. Боил Банов подчерта още веднъж, че големият ключ е общините да се задействат и да започнат да прилагат закона. Банов напомни, че сега по закон след като някой руши паметник на културата, общината има право да влезе, да го възстанови, да го ипотекира за сметка на собственика и ако той не може да плаща, да го придобие.

„Едно нещо искам да кажа на всички – да знаят, че дали къщичката им ще се разруши, дали те ще я запалят, дали през нощта ще влязат уж случайно всякакви багери и ще преминат през нея, тя по нашия закон трябва да се възстанови във вида, в който е била. Преди 9 г. можеше, законът беше друг – ако къщата падне и се разруши, строй каквото искаш там. Сега не е така, те трябва да възстановят това, което е било”, бе категоричен министърът на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика