Министър Вълчев: Крайна мярка е да се обявят неучебни дни заради мръсния въздух

Снимка: Архив

Един или два дни превишение на фините прахови частици във въздуха няма да провокират заболявания у учениците. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната комисия по образование и наука.

Във връзка с това, че в последните дни в много градове на страната има мръсен въздух и какви мерки е разпоредило МОН относно този проблем, Вълчев отговори, че този въпрос буди все по-голяма тревога. „Да се обявят тези дни за неучебни е крайна мярка. Обсъдихме със съответните институции възможните мерки за реакция по отношение на учениците и това, което специалистите ни казаха, е, че не можем да очакваме от един или два дни да се провокират заболявания у учениците. От друга страна, има рискови групи деца – например с бронхиална астма, към които трябва да се подходи с максимална степен на предпазливост.

Затова имаме система за София, която не просто регистрира нивата на фините прахови частици, но може и да прогнозира за три дни напред, и от нея може да се види, че проблемът е предимно в София“, каза още Вълчев и уточни, че за утре и вдругиден системата показва, че няма да има превишение на нормите, но за петък такова се очаква.

Образователният министър обясни, че инструкциите, които се дават на училищата, са децата да не се извеждат навън и да не се извършват дейности на открито. „А по отношение на децата с хронични проблеми, ще предложим те да могат да бъдат освобождавани от училище в тези дни по решение на родителите“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България