Министър Вълчев: Мария Габриел получи изключително голям ресор

Аз като министър съм радостен, че българският еврокомисар ще отговаря за тези сектори. Така коментира избирането на Мария Габриел за еврокомисар по иновациите и младежта Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, по БНТ.

"Досега двама комисари отговаряха отделно за научните изследвания, за образование и култура. Изключително голям ресор, смело решение, в първия момент като прочетох наименованието на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование и наука, въпреки че има твърдение, че няма общностна политика, особено в областта на научните изследвания", каза Вълчев.

Той подчерта, че голяма част от големите научни изследвания не само в Европа, но и в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от ЕК. Бюджетът на "Хоризонт Европа", както ще се казва наследникът на "Хоризонт 2020", ще бъде голям, още по-завишен ще бъде бюджетът на програмата "Еразъм", каза Вълчев.

"Това, което обсъждахме по време на българското председателство, което въобще се обсъжда във формата на Съвета на министрите по образование, ако погледнем и назад във времето, то рано или късно намира отражение върху националните политики", заяви министърът на образованието и науката.

Той бе категоричен, че увеличаването на възнагражденията на учителите е необходимо условие за повишаване на авторитета им: "Учителите са в основата на останалите професии, това ги прави по-специални.

Ние с учителите имаме най-важната мисия - да направим децата знаещи, можещи".

Коментари

Задължително поле