Министър Вълчев: През новата учебна година се планира повече часове по „Безопасност на движение по пътищата“

Снимки: Денислав Стойчев

През новата учебна година се планира повече часове по „Безопасност на движение по пътищата“. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на награждаването на участниците в олимпиада по безопасност на движението по пътищата в 51 СУ „Елисавета Багряна“.

„Разчитаме на много неща в образователната система и част от тях са образованието, обучението и възпитанието по безопасност на движение по пътищата. Резултатите от обучението по безопасност на движение по пътищата не можем да ги видим, но те ще се изразят в по-малкото инциденти и катастрофи в бъдеще“, заяви министър Вълчев.

Той отбеляза, че Министерството на образованието е длъжно да направи всичко необходимо за да подобри информираността на децата. „Затова променихме учебните програми, разширихме обучението по безопасност на движение по пътищата. Заложихме това и в стратегията за възпитателната работа в образователната институция“, посочи министърът.

По думите му през новата учебна година ведомството планира повече часове за повече класове по „Безопасност на движение по пътищата“. „Това би следвало да залегне и във всички класове и да бъде заложено и в други учебни часове и дисциплини. Това обучение много често започва и от детската градина. В редица детски градини имаме и площадки за обучение по Безопасност на движението по пътищата. Това, което сме говорили с кметовете и проектите, които реализират за модернизация на образователната инфраструктура на училищата и детските градини, включва и изграждането на площадки за безопасност на движението по пътищата“, каза още той.

Министърът посочи, че обучението по Безопасност по пътищата е заложено в часовете по „Часа на класа“, като се обхващат от 1 до 12 клас.

"Обучението по „Безопасност на движението“ в столичните училища и детски градини за мен е ключово, за запазване на живота и здравето на децата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на награждаването.

„Аз благодаря от сърце на Института за пътна безопасност за тази инициатива, която обединява вече толкова много хора и вярвам ще обедини всички, защото за всички животът и здравето на децата ни е най-ценно. Вярвам, че децата и учениците са тези, които имат отношение и когато получат знанията и уменията, те ще бъдат и тези, които ще обръщат внимание и на своите родители да спазват правилата на движение“, посочи Фандъкова, като подчерта, че това е изключително важно.

„Вярваме, че с помощта на науката и на научния подход, ние ще успеем да променим и инфраструктурата на ключови места в града, така че тя да съдейства за постигането на „Мисия нула“, отбеляза столичният кмет.

Кметът на София се обърна и към всички шофьори да бъдат по-внимателни на пътя, защото движението в големия град е много натоварено и трудно. „Една минута невнимание на пътя може да коства живота и здравето на някое дете“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България