Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова извърши промени в ръководството на БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Министър Вълчев: Проект за 100 млн. лева ще подкрепи децата с образователни затруднения

„С проекта „Твоят час“ в голяма степен ориентирахме дейностите по интереси към способностите на децата. Чрез тях в много по-голяма степен ние можем да провокираме креативността, творческото мислене на децата, 32 % от дейностите са в областта на математиката, природните науки, техниката, това което съкратено наричаме по англоезичната му абревиатура СТЕМ“.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заключителния информационен ден по проекта „Твоят час“, изпълнен по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По думите му добрата новина е, че с бюджетната процедура за 2019 г. са заложени 25 млн. лв. за продължаване на дейностите по интереси, информират от МОН. „Те не просто ще бъдат продължени, но по този начин и тяхното финансиране вече ще стане устойчиво“, отбеляза министър Вълчев.

Средно по 250 хиляди ученици годишно са участвали в дейностите по интереси, по целия проект са участвали над 2300 училища и 451 885 ученици в групи по обучителни затруднения и по интереси. Това го прави най-всеобхватният проект, който Министерството на образованието и науката е администрирало през годините, посочи ръководителят на проекта Марияна Ламбова. Тя представи резултатите от анкети сред ученици, родители и членове на съветите за обществен мониторинг, които отчитат удовлетвореност за повишените резултати и формирани качества и желание отново да участват в подобни занимания.

За децата с образователни затруднения ще бъде следващият проект „Подкрепа за успех“ с финансиране в размер на близо 100 млн. лева, съобщи министър Вълчев. Отделно ще стартира проект, който ще бъде насочен към детските градини. Факт е, че имаме деца, които изискват с тях да се работи допълнително и при равни други условия образователната среда трябва да полага повече усилия за ефективното включване на тези деца, недопускане на тяхното изоставане и демотивиране.

Според министър Вълчев дейностите по интереси са важен ориентир на образователната политика. „С тях в много по-голяма степен може да провокираме способностите на децата и тяхната креативност, въображение, в много по-голяма степен може да осъществим възпитателна функция, отколкото в учебните часове“, смята министърът. По думите му в много клубове има дейности по интереси в областта на краеведство, за роден край, дейности, които възпитават гражданската култура в децата, толерантност и уважение.

„Взаимодействието между училището и родителите е важно за постигане на добри резултати на децата, важно е за това да имаме по-добро развитие на училището и учениците“, посочи Красимир Вълчев. Той отбеляза, че за междуучилищни изяви са заложени 10% от средствата, които да се използват от общините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.