Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Министър Вълчев: Трябва да стимулираме учителите да работят в малките населени места

Снимка: МОН

„Един от основните приоритети в управленската ни програма е да стимулираме повече млади хора да работят като учители в по-малките населени места в страната, където има ученици от уязвими групи.“ Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща с директори на училища и детски градини от област Кърджали, представители на местната власт и заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщават от МОН.

Той подчерта важната роля на учителите при работата с деца в риск от отпадане от образователната система, както и с онези, чиито майчин език не е български.

На тези ученици трябва да се помага повече, така че да бъдат задържани в училище и да получат добро образование. „В учебните програми сме заложили достатъчно изучаване на български език. Имаме и допълнителни часове по различни проекти, които биха помогнали за преодоляване на трудностите в обучението”, каза министърът и потвърди ангажимента на правителството за увеличение на учителски заплати в цялата страна.

Министър Вълчев обясни, че в следващата бюджетна програма ще има промяна на делегираните бюджети, чрез която да бъдат подпомогнати по-малките училища и училищата в отдалечените райони. Идеята е те да получат повече ресурси за обхващане и задържане на децата в образователната система. В този процес ще се включат и институции като Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, Комисията за борба с противообществените прояви и др. Министерството на образованието и науката (МОН) ще предложи междуинституционален механизъм за взаимодействие. Красимир Вълчев заяви, че в обсъждането и изпълнението му голяма роля ще изиграят и общините.

Преди срещата днес министър Красимир Вълчев откри реновиран корпус за практическо обучение по готварство и ресторантьорство в Професионалната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Момчилград. Той изрази надежда, че новата база ще донесе удовлетворение за учениците и учителите.

Министърът допълни, че МОН подпомага обновяването на професионалните училища по различни проекти и програми. „Професионалното образование е сред приоритетите ни. Намерението ни е привлечем повече ученици да се включат в него“, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.