Министър Горанов: След намаляването на субсидията на 1 лев, икономията в бюджета ще бъде между 16 и 18 млн. лв.

Владислав Горанов. Снимка: Денислав Стойчев/архив

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим“, заяви Горанов. „Колегите от БСП не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента от това да си намалят субсидиите – добре, ще ги намалим“, каза още той.

Финансовият министър обясни, че вече е входирано в парламента изменение в Закона за бюджета за 2019 г., с което от 1 юли годишният размер на субсидията за всеки действителен глас се определя в размер на 1 лв. „След 1 юли – за второто полугодие, размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че да се получава точно по 1 лв.“, каза още той. Горанов обясни, че теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на около 16-18 млн. лв. за 2019 г. „За следващите години – ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега около 3 млн. лв. ще получават годишно партиите“, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България