Министър Демерджиев: България и Гърция са призвани да пазят външните граници на ЕС (Видео)

България и Гърция са призвани да пазят външните граници на ЕС и трябва възможно най-добре да си взаимодействат в това отношение. Това отбеляза вътрешният министър Иван Демерджиев на среща с гръцкия министър за защита на гражданина - Панайотис Теодорикакос, съобщават от вътрешното министерство.

В делегацията от българска страна участие взеха заместник-министър Моника Бийчър и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Основните теми, които обсъдиха двете страни бяха противодействието на нелегалната миграция, присъединяването на България към Шенгенското пространство и засилване на полицейското сътрудничество.

Демерджиев изрази готовността на българската страна за много тясно сътрудничество с Гърция и желанието да посредничим в диалога с турската страна. На срещата двете страни се разбраха да продължат разговорите и на професионално ниво.

„За пореден път гръцката страна потвърди подкрепата си за България по пътя ѝ към Шенген“, каза министър Демерджиев и уточни, че е запознал своя колега със стъпките, които предстоят по извършване на проверка на България и Румъния, както и всички следващи действия до провеждане на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ през декември, на който се надяваме да бъде взето положително решение за страната ни.

Министър Панайотис Теодорикакос подчерта, че темите, обсъдени на работната среща, и най-вече тази за нелегалната миграция,  са от общо значение за двете държави: „Трябва да имаме координирани действия и сътрудничество, така че да можем да защитим нашите граници и тези на ЕС и да защитим човешкия живот“. По думите му от тези факти и последните случили се неща ясно си личи, че ЕС не е само географски обект, а граница между прилагането и неприлагането на международното право. Продължаваме все по-уверено опазването на границите по всички възможни начини, сътрудничим си с европейските партньори, винаги с уважение към международното право, за да можем да преодолеем предизвикателствата при взаимодействие и с подкрепата на нашите български приятели, изтъкна министърът за защита на гражданина на Гърция. По темата за включването на България в Шенгенското пространство той подчерта, че страната му подкрепя напълно желанието на своята съседка: Смятаме, че България е напълно готова да влезе в Шенген и затова в процедурата, която следва, нашата позиция е ясна – „за“ присъединяването на България.

Двамата министри се договориха да засилят сътрудничеството и в областта на противодействието на трансграничната престъпност по линия на миграцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика