Министър Денков: Необходими са повече ресурси за психолози и преподаватели, работещи с проблемни деца

Снимка: МОН

Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Ключово важна е също помощта на родителите.
Това заяви по време на посещението си в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по повод трагичния инцидент с 11-годишната Габи в столичното 52 ОУ „Цанко Церковски“.

Проф. Денков изрази съболезнования и съчувствие към родителите и близките на починалата в петък четвъртокласничка, информираха от пресцентъра на МОН.

По думите на министъра реакцията на родителите при проблемни казуси е изключително важна. Преподавателите трябва да бъдат защитени от техния натиск, за да изпълняват ангажиментите си качествено. Според проф. Денков са необходими ефективни санкции срещу родителите, които си позволяват подобни действия.

Учители и родители трябва да се обединят срещу агресията у децата, за да има положителен резултат, подчерта министърът. „Имаше една интересна идея – родителите веднъж на няколко месеца да влизат в час, за да могат реално да преценят каква е отговорността им за справяне с агресията. Те трябва да изградят у децата си нагласата, че насилието е напълно неприемливо“, коментира проф. Денков.

Той обяви, че се прави преглед на всички наредби на МОН за намаляване на агресията в училище. Според него механизмите в системата са подредени добре, но учителите нямат силата да изпълняват всички изискващи се от тях действия.

Утре министърът ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините. Предстои среща с представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Предстои разговор и с министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев във връзка с медицинското обслужване в учебните заведения. Проф. Денков обаче поясни, че няма как от днес за утре да се появят лекари и медицински сестри във всяко училище при условията, в които се намират образователната и здравната система в момента.

Министър Денков припомни, че е в 52 ОУ „Цанко Церковски“ е разпоредена проверка.

Той коментира и случая с директорката на частната гимназия „Езиков свят“ Василка Николова. Министърът изтъкна, че не може да се прикрива убийство и в никакъв случай не може да се толерира подобен тип поведение. Проф. Денков добави, че тази директорка няма място в образователната система. Той обаче подчерта, че в случая става дума за частно училище и МОН няма правата да предприема действия в тази посока.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. бе те родителите не си възпитават децата , сега държавата ше харчи пари за тези келешчета ! родителите да плащат щом децата им са проблемни , а още по добре да се открият отново интернатите , ате стига сме ги толерирали тия “ дечица“ , щом са проблемни по почина на Макаренко ше им избият всичката агресия от главата !!!

  2. Това за макаренковските методи и на мене ми е минавало през ума.Още по дядо Славейково време даскалът е имал пръчка,с която е стигал до последния чин,без да става.И нека най-сетне се въведат униформи и действителен вечерен час,за да осъзнаят децата,че са ученици.Мисля си,че когато са облечени по един и същи начин,децата се чувстват като екип , не ги разделят скъпи дрехи,богати родители, няма и толкова конфликти.Строг ред е нужен,а не психолози.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.