Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

България ежегодно изпълнява успешно целите по събиране, рециклиране и оползотворяване на всички масово разпространени отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов oт трибуната на Народното събрание.

„Последните окончателни и обобщени данни, с които министерството разполага, са за 2016 г. За същата година са и последните данни на Евростат, по които можем да направим сравнение на България с държавите-членки. През 2016 г. България е постигнала 48,5% събиране на портативни батерии“, каза още Димов и посочи, че този резултат е с почти 2% по-висок от средния за ЕС.

„България заема едно от челните три места в ЕС по ефективност на рециклирането на оловно-акумулаторни батерии. През 2016 г средната постигната степен по рециклиране на оловото, което се съдържа в оловно-киселинните негодни за употреба батерии и акумулатори, е 65% за всички инсталации. В същото време е постигната степен на рециклиране по 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселинните акумулатори при заложена цел от 65%“, обясни Димов.

Министърът посочи, че по отношение на излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване България също изпълнява успешно всичките си цели по събиране и рециклиране, а за някои категории традиционно надхвърля средните за ЕС резултати. „За 2016 г. България е събрала 7,9 кг. на човек излезли от употреба електрически уреда при средно 7,8 кг. за ЕС от общо 23 държави, които са докладвали. Най-висок е резултатът в категорията за медицинско оборудване – България е постигнала 99,3% при 88,8% за ЕС. През 2016 г. България рециклира общо 63,8% от пуснатите на пазара опаковки при цел по директивата 55%. През тази година направихме изменение в наредбата за опаковките, които от 2019 г. ще доведат до увеличаване на гражданите, обхванати от системата за разделно събиране, и до повишаването на количеството и качеството на събираните опаковки, които се рециклират“, коментира Димов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нека държавата да плати фотоволтаици за домакинствата до 5 кило вата и те ще се топлят екологично ….и няма да има замърсяване….и фини прахови частици…

  2. Братята роми се грижат за това. Всичко, което може да се вземе или изкопае за да се предаде като вторични суровини попада в ръцете им.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.