ВТ-Криминалисти откриха канабис в два имота във Великотърновска област

10 години затвор за причинена тежка телесна повреда в Гърция при шофиране

Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема

Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение

Коя е буквата на живота

Владимир Чуков: Арестуваните за трафик на мигранти са действали от години

Д-р Крис Проктър, главен научен директор на Бритиш Американ Табако пред „Труд“: БАТ трансформира тютюневата индустрия чрез иновации

Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка

Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Изтребителите нямат общо с партийните субсидии Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Министър Димов: Грешките при определяне на границите на Натура 2000 са безброй

Министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен, грешките при определяне на границите й са безброй. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно липсата на данни за България по екологичната мрежа.

„Твърдението, че България е единствената, която не е докладвала на ЕК по проектите за местообитанията и птиците, не е коректно. Видно от публичния портал на Европейската агенция по околна среда към 20 май броят на докладвалите страни е едва 12, т.е. по малко от половината“, каза министърът.

Той заяви, че крайният срок за докладване по чл. 12 от Директивата за птиците е 30 октомври, а по чл. 17 от Директивата за местообитанията – 30 август. Обясни, че сроковете – 30 април за докладване по Директивата за местообитанията и 31 юли по Директивата за птиците, са определени с цел държавите членки да имат възможност за повторно подаване на докладите при наличие на проблеми и пропуски в първоначално представената документация

Министърът посочи, че забавянето на докладването е вследствие на многократните обжалвания, като са загубени повече от три години в процедури по обжалване.
По думите му, България може да бъде санкционирана от ЕК само ако изобщо не представи националните си доклади за Натура 2000 за периода 2013-2018 г. по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията.

Относно обхвата на териториите в екологичната мрежа Нено Димов коментира:
„Почти 35% е Натура 2000 в България и сме на трето място в ЕС. При всички положения проблемът е изключително сериозен, териториите са много големи, грешки са безбройни. Свидетели сме на това, че в Натура 2000 има предприятия, които са строени по времето на комунизма, има летища, има гробища. Надявам се проектът, който най-сетне стартира и който три години мина през процедура на обжалване, да внесе яснота“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.