Министър Димов за декларацията на БСП за мръсния въздух: Поведението им е или неадекватно, или цели дестабилизация

Снимка: Архив

Поведението на БСП е или неадекватно, или цели дестабилизация. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Още през 2013 г. работната група излиза с предложение, но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката прекратяват това, отхвърлят тази възможност като цяло и веднага след това Европейската комисия завежда дело срещу България, което обхваща периода 2007 – 2013 г., за редовно превишаване на замърсяването на въздуха. Т.е. те не просто не продължават опита да бъде решен проблемът, а напротив – дори спират този опит“, каза още Димов.

Попитан как ще отговори на упрека на БСП, че не прави нищо за чистотата на въздуха, Димов отговори: „Това, което мога да кажа, е, че днес с декларацията си БСП постъпи горе-долу по същия начин, по който и през месец май, когато каза, че водата в язовир „Искър“ е отровена. Това е меко казано фалшива новина и поведението им или е неадекватно, или цели дестабилизация“.

Той посочи, че още през 2011 г. започват мерките за чистотата на атмосферния въздух, като правителството тогава започва процедура, която е на път да приключи в момента, за въвеждането на норми за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива.

Във „Визия за България“ на БСП няма нито една дума за замърсяването на въздуха, заяви още министърът на околната среда и водите.

„Обвинението на БСП е поредната стъпка, която показва, че може би оросяването на мозъка на тази столетница вече не е добро. А може би има и някакви други цели. Но при всички положения трябва първо да се замислят какво те са направили. Погледнете – как се казваше, „Визия за България“ или „Ретро визия за България“, в нея няма една дума, касаеща замърсяването на въздуха“, заяви Димов.

Той коментира, че само преди седмица опозицията е атакувала промяната на данъка върху старите автомобили и по-скоро вкарването на екологичен компонент. „Виждаме как атакуват и всякакъв опит за разделно събиране на отпадъци, като отново фабрикуват фалшиви новини“, каза още Димов. „На практика 2014 г. спрямо 2012 г. има два града, които много рязко влошават ситуацията си с превишаванията на нормите на фините прахови частици във въздуха, и странно защо и двата града тогава са с кметове на БСП. Не искам да злоупотребяват с това нещо, но като цяло има тенденция за подобряване в последните години“, заяви Димов.

Коментари

Задължително поле