Министър Димов: МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия

Нено Димов. Снимка: Денислав Стойчев

МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия, италианските власти не са ни информирали за задържан на незаконен превоз за България. Това обяви при изслушването си в парламента по искане на БСП министърът на околната среда Нено Димов.

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение. В качеството си на компетентен орган МОСВ досега не е уведомявано от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България, подчерта министърът.

Поводът са съобщения в италиански медии за задържан влак с 815 тона незаконен боклук за България.

Контролът, посочи Димов, по транспортиране превоза на отпадъци е засилен още тази година, когато с цел претенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, "Гранична полиция" за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци. Предприети са и мерки за намаляване на рисковете за здравето и замърсяване на околната среда, произтичащи от отпадъци. През септември са били инициирани съвместни проверки с граничните и митническите пунктове, по черноморските пристанища, откъдето напуска или влиза в страната ни трансграничен превоз на отпадъци.

Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на получаващите отпадъците инсталации. В случаи на съмнение за съответствие на товара и придружаващите го документи, на съмнение за класификацията на товара като отпадък, проверяващите незабавно уведомяват директора на РИОСВ, на чиято територия се извършва проверката за вземане на решение.

Министърът не можа да даде точни данни на колко фирми у нас са издадени разрешения да внасят боклуци, какво количество и къде е боклукът.

Коментари

Задължително поле