Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Министър Димов: Най-важно е да създаваме екологична култура у гражданите

„Най-важно е да създаваме екологична култура у гражданите“ – с тези думи от Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов днес приветства деветото поред издание на най-мащабната доброволческа инициатива в страната ни „Да изчистим България заедно“. Той даде старт на кампанията точно в 9:45 часа от най-големия пловдивски квартал „Кючук Париж“ в район „Южен“, съобщиха от МОСВ.

Доброволците – граждани, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, и от район „Южен“ изчистиха заедно с министър Димов парка на ул. „Трети март“ (при бившия магазин „Молдавия“). Те събраха типичните за подобни места отпадъци от опаковки, пластмаси и хартия. Освен почистване на тревните площи, ентусиастите оформиха и дървесната растителност в междублоковите пространства. Директорът на регионалната инспекция доц. Стефан Шилев и кметът на район „Южен“ Борислав Инчев бяха активни в привеждането на зелените площи в спретнат и естетичен вид.

„От 2012 г. насам кампанията е успяла да събере близо 90 000 тона отпадъци и да ликвидира над 10 000 нерегламентирани сметища“, каза министър Димов. „Всяка следваща година събираме все по-малко отпадъци“, добави той и определи тенденцията като устойчива и положителна. „Дай боже един ден кампанията на bTV да не събере нито един отпадък – това ще означава, че целта е напълно постигната“, добави той.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова участва в националната инициатива заедно с Клуб „Приятели на морето – Бургас“ и директора на РИОСВ – Бургас инж. Тонка Атанасова. Те се гмурнаха под вода и почистиха от отпадъци Бургаския залив в района на солниците и под Бургаския мост. МОСВ, ПУДООС, ИАОС и РИОСВ – София традиционно събраха отпадъците в Ловния парк в столичния кв. „Дианабад“. В кампанията се включиха както всяка година всички структури на МОСВ в страната – 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, Дирекциите на Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ и 4-те Басейнови дирекции.

През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. Доброволците могат не само да почистят замърсените зони, но и да обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и дадат други добри примери като направят района си по-красив.

МОСВ е партньор на инициативата на bTV Media Group, като осъществява подкрепа при организацията и подготовката на националната кампания. С финансовата подкрепа на ПУДООС тази година е осигурено закупуването на 40 хил. чувала и 40 хил. чифта ръкавици за еднократна употреба. За областните управи са разпределени бонове за гориво за транспортиране на събраните количества до Регионалните системи за управление на отпадъците.

Отпадъците се транспортират до регионалните съоръжения за сепариране и/или депониране и не трябва се оставят на местата на събирането им, за да се предотврати повторно замърсяване. В деня на кампанията общините са освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират почистването на своята територия. Осигурен е свободен достъп до регионалните депа. В края на деня ще има обобщени данни за количествата събрани и депонирани отпадъци, както и за това на колко места са чистили доброволците и колко незаконни сметища са почистени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.