Министър Димов: Няма да има депо в Атия, а площадка за временно съхранение на отпадъци

Снимка: МОСВ/Архив

Местни блокираха пътя към селището за час и половина при 35 градуса жега

Тук няма да има депо а опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на битови отпадъци - батерии, стари електроуреди и лекарства с изтекъл срок на годност. Това заяви в неделя в Атия министър Нено Димов, който дойде, за да успокои духовете на протестиращите местни жители.

В 35-градусовата жега, те блокираха за час и половина пътя към селището.

"Атия не иска сметище. Взели решение за него преди десет години и общественото обсъждане е минало с 6- 7 човека", заявиха протестиращите. Те обясниха, че се касае площадки, които се намират на около 300 метра над селото, където се състоя и срещата с министъра на околната среда и водите.

Заедно с Нено Димов, бяха кметовете на Созопол и Черноморец, както и директорката на РИОСВ Бургас - инж. Тонка Атанасова.

Министърът обясни, че това е проект на общината, спечелен преди няколко години, финансиран по швейцарска програма. Документите за проекта били изрядни. Отпадъците ще са временно на площадката и после ще се извозват.

"По-безопасно е, отколкото тези неща да стоят по домовете ви", подчерта Нено Димов: "Аз мисля, че хората има от какво да се притесняват, ако продължат да събират тези отпадъци в кофите си за боклук, защото и батерията, и битовата химия, която имаме вкъщи, не е опасна, докато я ползваме, но с времето може да стане такава. И отивайки на депото тя е потенциално опасна. Идвайки тук и отивайки на специално третиране след това, това се предотвратява. Така че именно този тип събиране е по-добрият вариант. Искам да поздравя всички кметове в България, които се пребориха за тези площадки, те са само 6. Догодина всички кметове трябва да имат такива площадки”.

Изграждането на площадката струва малко под два милиона лева.

Коментари

Задължително поле