Медицинският университет с най-модерното обучение за стоматолози в региона Откриха нови зали с 50 дентални симулатора

Оставиха в ареста тримата, обвинени за трафик на жени

Съдът пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Горан Брегович обеща лудо шоу у нас

„Интерпол“ арестува лица, заподозрени в тероризъм, при международна операция

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Есенна „Флора“ отваря врати в Бургас

Осъдиха болницата във Враца да плати на друга 342 618 лв.

ALMA с още една песен по MTV

Попфолк певицата Бони изобличи измамници

Двама кандидат-кметове на Карлово в един ден пред Темида

Съперникът на Нетаняху в изборите Бени Ганц: Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя

Над 10-километрова опашка от тирове се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево”

Варненските социалисти искат оставката на Кирил Добрев Тежката артилерия на БСП иска ново заседание на НС

Система за видеонаблюдение за над 1 млн.лева вече работи в Сливен

Министър Димов: Няма да има депо в Атия, а площадка за временно съхранение на отпадъци Местни блокираха пътя към селището за час и половина при 35 градуса жега

Снимка: МОСВ/Архив

Тук няма да има депо а опасни отпадъци, а площадка за временно съхранение на битови отпадъци – батерии, стари електроуреди и лекарства с изтекъл срок на годност. Това заяви в неделя в Атия министър Нено Димов, който дойде, за да успокои духовете на протестиращите местни жители.

В 35-градусовата жега, те блокираха за час и половина пътя към селището.

„Атия не иска сметище. Взели решение за него преди десет години и общественото обсъждане е минало с 6- 7 човека“, заявиха протестиращите. Те обясниха, че се касае площадки, които се намират на около 300 метра над селото, където се състоя и срещата с министъра на околната среда и водите.

Заедно с Нено Димов, бяха кметовете на Созопол и Черноморец, както и директорката на РИОСВ Бургас – инж. Тонка Атанасова.

Министърът обясни, че това е проект на общината, спечелен преди няколко години, финансиран по швейцарска програма. Документите за проекта били изрядни. Отпадъците ще са временно на площадката и после ще се извозват.

„По-безопасно е, отколкото тези неща да стоят по домовете ви“, подчерта Нено Димов: „Аз мисля, че хората има от какво да се притесняват, ако продължат да събират тези отпадъци в кофите си за боклук, защото и батерията, и битовата химия, която имаме вкъщи, не е опасна, докато я ползваме, но с времето може да стане такава. И отивайки на депото тя е потенциално опасна. Идвайки тук и отивайки на специално третиране след това, това се предотвратява. Така че именно този тип събиране е по-добрият вариант. Искам да поздравя всички кметове в България, които се пребориха за тези площадки, те са само 6. Догодина всички кметове трябва да имат такива площадки”.

Изграждането на площадката струва малко под два милиона лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.