Изпълнителният директор на ИАРА: Унищожена е екосистемата в зона от 30 км по поречието на Марица

Протестиращите блокираха Орлов мост (СНИМКИ) Движението на автобуси и тролеи е спряно

Ученици искат грипна ваканция от кмета на Шумен Няма достатъчно болни, решават в петък

Организаторът на схемата за пране на 900 000 евро два пъти бягал от правосъдието

104-годишен варненец получи дарове от кмета

Наблюдават трима българи за симптоми на коронавирус

САЩ забраняват използването на китайски дронове

Задържаха трима, секли незаконно и продавали дърва по къщите Конфискува се и дървеният материал от имотите на купувачите

До 100 хил. лева глоба за нарушения при храните

Кола излетя от пътя и се преобърна край Благоевград

Полицията в Несебър състави 46 акта за 24 часа Мъртво пиян водач спипан в Бургас

Фалшиво сирене откриха на Женския пазар

Работодатели: Партия „Възраждане“ няма място на протеста на бизнеса

7 продуцентски къщи с интерес да снимат в Бургас

Представители на бизнеса протестираха пред община Варна

Министър Димов откри нова инсталация за сортиране на отпадъци

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в официалното откриване на новата инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на ЕКОПАК-България в София. На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и зам.-министрите на околната среда и водите Николай Кънчев и на образованието и науката Деница Сачева, съобщиха от МОСВ.

Тук сме, за да открием ново съоръжение, инвестиция от около милион и половина, направена специално за рециклиране на опаковки, каза преди началото на церемонията министър Димов. Той посочи, че рециклирането е една от целите, които ЕС си поставя в пакета „кръгова икономика“. И добави, че най-хубавата част от новата инвестиция е интерактивният образователен център.

„Каквото и да си говорим, колкото и да се опитваме да вървим напред към кръгова икономика и в третирането на отпадъците, отношението към околната среда минава през възпитанието“, заяви министърът. Според него идеята да се водят млади хора над 14 години, да им се показва какво се случва с пластмасата, със стъклото, хартията, метала, как от един отпадък става суровина, е изключително добър подход за обучение на младото поколение и за създаване на култура за устойчивото опазване на околната среда.

В приветствието си на официалната церемония министър Димов отбеляза, че самата идея за кръгова икономика показва нещо много различно от това, с което човечеството е свикнало. „Ние сме свикнали да има суровина, тя да бъде преработена, да стане стока, която да бъде продадена и накрая да стане боклук. Това е линейното мислене. Ако затворим кръга, ще си дадем сметка, че това, което отива на сметището, не е боклук, а потенциална суровина“, отбеляза Димов.

Министър Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на ЕКОПАК България Тодор Бургуджиев и останалите официални гости натиснаха стартовия бутон на новата инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки. Те разгледаха поточната линия през специален стъклен покрив. Линията има възможност да сепарира по вид до 21 000 тона пластмасови, хартиени и алуминиеви отпадъци от опаковки годишно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.