Министър Димов откри нова инсталация за сортиране на отпадъци

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в официалното откриване на новата инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на ЕКОПАК-България в София. На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и зам.-министрите на околната среда и водите Николай Кънчев и на образованието и науката Деница Сачева, съобщиха от МОСВ.

Тук сме, за да открием ново съоръжение, инвестиция от около милион и половина, направена специално за рециклиране на опаковки, каза преди началото на церемонията министър Димов. Той посочи, че рециклирането е една от целите, които ЕС си поставя в пакета „кръгова икономика“. И добави, че най-хубавата част от новата инвестиция е интерактивният образователен център.

„Каквото и да си говорим, колкото и да се опитваме да вървим напред към кръгова икономика и в третирането на отпадъците, отношението към околната среда минава през възпитанието“, заяви министърът. Според него идеята да се водят млади хора над 14 години, да им се показва какво се случва с пластмасата, със стъклото, хартията, метала, как от един отпадък става суровина, е изключително добър подход за обучение на младото поколение и за създаване на култура за устойчивото опазване на околната среда.

В приветствието си на официалната церемония министър Димов отбеляза, че самата идея за кръгова икономика показва нещо много различно от това, с което човечеството е свикнало. „Ние сме свикнали да има суровина, тя да бъде преработена, да стане стока, която да бъде продадена и накрая да стане боклук. Това е линейното мислене. Ако затворим кръга, ще си дадем сметка, че това, което отива на сметището, не е боклук, а потенциална суровина“, отбеляза Димов.

Министър Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на ЕКОПАК България Тодор Бургуджиев и останалите официални гости натиснаха стартовия бутон на новата инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки. Те разгледаха поточната линия през специален стъклен покрив. Линията има възможност да сепарира по вид до 21 000 тона пластмасови, хартиени и алуминиеви отпадъци от опаковки годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България