Министър Димов: Следим всички критични язовири

Следим всички критични язовири. Наблюдаваме много внимателно река Дунав. Тя събира водите от половин Европа. С повишено ниво е. До този момент няма основание за притеснение. Това заяви в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Има преливащи язовири, но без да има заплаха за хората. Преливането е в пъти по-малко от обема, който могат да поемат реките, така че реален риск няма.

„Обстановката, като изключим, че на първа пролет вали сняг и вместо лалета виждаме снежинки и, може би, ще караме ски, от там нататък не би трябвало да има сериозни притеснения. В цялата наша система – Басейнови дирекции, РИОСВ, язовирите, за които отговаряме, сме в непрекъснат контакт помежду си и с другите органи. Тази година имаме много добра комуникация с останалите министерства. Ходим на място, където има проблем. Контролираме и следим ситуацията, действаме превантивно”, увери министър Димов.

Той съобщи още, че вече се обсъждат законодателни промени в Министерството на икономиката дали единен държавен орган да не отговаря за онези язовири, с които местната власт не може да се справи сама. Подготвят се два варианта, щом са готови, ще ги дискутираме на Министерски съвет, каза още Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България