Министър Димов: Танкер е замърсил с мазут плажа край Шабла

Снимка: Архив

Най-вероятно трансграничен пренос или преминаващ танкер е замърсителят на плажа на къмпинг „Добруджа" край Шабла през февруари. Това заявява министърът на околната среда и водите Нено Димов в писмен отговор на депутатски въпрос за замърсяването с мазут на плажа край Шабла, съобщава БГНЕС.

Министърът уточнява, че на 10.02.2019 г. по „зелен телефон" на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Варна е постъпил сигнал, от кмета на община Шабла, за замърсяване на пясъчната ивица в местност „Тузлата", град Шабла с нефтопродукти. От служители на инспекцията незабавно е извършена проверка, при която е констатирано наличие на петна от гъста, непрозрачна, тъмнокафява течност (наподобяваща мазут) по протежение на плажната ивица в района на местността. Като компетентен орган, съгласно „Авариен план за действие при нефтени разливи в Черно море" за област Варна, кметът на община Шабла е уведомен за предприемане на действия за почистване на замърсената ивица, обяснява министърът.

Той информира и че на 11.02.2019 г. от РИОСВ-Варна е извършена нова проверка, съвместно с представител на община Шабла. Констатирано е, че от служители на общината се извършва събиране на нефтопродуктите, като до края на деня плажът е почистен. Община Шабла е уведомила РИОСВ-Варна, че събраните мазутни отпадъци са предадени на дружество „Проучване и добив на нефт и газ" АД - район Шабла за временно съхранение и последващо предаване за оползотворяване и обезвреждане.

С цел установяване на източника на замърсяване, от РИОСВ-Варна е извършена справка в регистъра на обектите за контрол и не е установен обект (брегови източник), използващ и/или генериращ мазут/мазутни отпадъци, т.е. вероятният източник на замърсяването е трансграничен пренос или преминаващ танкер, подчертава Димов.

В тази връзка от РИОСВ-Варна е изпратено писмо до Дирекция „Морска Администрация" - Варна като компетентен орган, съгласно „Авариен план за действие при нефтени разливи в Черно море" за област Варна, за предприемане на действия за установяване на източника на замърсяване.

През 2018 г. в РИОСВ-Варна са подадени три сигнала за замърсявано на Черно море с нефтопродукти, като при извършените съвместни прооверки от експерти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район"-Варна и „ВиК Варна" ООД е констатирано, че сигналите са неоснователни, припомня още министър Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България