Мениджърът Боб Аръм: Обясняват на горкия българин какво е сексуален тормоз

Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Министър Димов: Търсим финансиране от Брюксел за електротранспорт в новия програмен период

Снимка МОСВ

„България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси възможност за финансиране от Европейската комисия (ЕК) на проекти за електромобилност в следващия програмен период“, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на годишното събитие на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), което се проведе в МОСВ.

„Проектът за електромобилност не трябва да се ограничава само в рамките на градския транспорт. Провеждам разговори с колеги от други страни от Централна и Източна Европа, най-вече със страните от Вишеградската четворка. Ще търсим начин да активизираме по-голям финансов ресурс от ЕК за стимулиране не само на градския транспорт, но и изграждане на инфраструктура – включително т.нар. зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и град с държава, така че да може да се стигне с електромобил от Мюнхен до Пловдив или да пътувате от Латвия до Гърция“, обясни министър Димов. По думите му разговорите вървят доста обнадеждаващо.

„Ще видим в новия финансов период по какъв начин ще има стимулиране за изграждане на коридори, инфраструктура за зареждане на електромобилите, доразвитие на градския транспорт, а защо не и подпомагане на домакинствата“, допълни министърът.

Председателят на УС на НДЕФ Пенка Моллова-Смоленова съобщи, че фондът навършва 24 години от дейността си и има значим принос за по-чиста околна среда.

„Бяха утвърдени нови и оригинални идеи за институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда. От 2015 г. насам НДЕФ е единственият източник на безвъзмездна субсидия за стимулиране използването на електрическите превозни средства. НДЕФ администрира първата национална инициатива за насърчаване използването на електромобили, което допринася за изпълнението на приоритетни политики в околната среда – подобряване качеството на атмосферния въздух, намаляване емисиите от парникови газове и на нивата на шумовото замърсяване“, отбеляза Пенка Моллова.

От НДЕФ отчетоха, че през 2018 г. е работено по изпълнението на 58 проекта за енергийна ефективност със 78 обекта. Изплатената субсидия е в размер на над 4,8 млн. лева.

По време на събитието беше проведен и семинар на тема „Електромобилност и екоефективност“, на който бе отчетен напредъкът на Схемата за насърчаване на използването на електрически превозни средства на НДЕФ, както и актуална информация за екологичните ползи и ефективността на електромобилите в опазване на околната среда.

На форума Веселин Грозданов, член на УС на „Клъстер Зелен транспорт“, определи електромобилността като предизвикателството на 21-ви век. Доц. д-р инж. Дурхан Салиев от Техническия университет в София препоръча държавата да увеличи вложението в инфраструктура за зареждане на електромобили, а председателят на ИКЕМ Илия Левков призова да се инвестира в образование на подготвени кадри. Проф. д-р инж. Иван Миленов от ВТУ „Тодор Каблешков“ изтъкна, че напредъкът е очевиден, като към момента в България има 710 електромобила и 5987 хибридни автомобили, което е двойно увеличение спрямо м.г.

На събитието бяха връчени и годишните награди за природозащита на името на Мими Праматарова.

Тази година литературният конкурс за ученици, организиран традиционно от НДЕФ, беше на тема „Топлинни острови – градове градини“. Победител стана ученичката от 10 клас на 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ Грети Георгиева за съчинението „Острова“. Тя получи статуетка „Рилска иглика“ от зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев.

Втора и трета награда спечелиха съответно деветокласничката Селма Стойнова от 91 НЕГ „Константин Гълъбов“ и Ивет Йотова, ученичка от 11 клас в ППМГ „Акад. Асен Златарев“ – Ботевград. Бяха връчени и три поощрителни награди на: Стефания Дойнова, 5 клас – СУ „Никола Велчев“, Самоков; Йоана Павлова, 10 клас – СУ „Отец Паисий“, Кърджали; Елеонора Маринкова, 11 клас – 79 СУ „Индира Ганди“, София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.