Министър Екатерина Захариева: Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината

Снимка: Архив

Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTv.

„Комисията по исторически въпроси заседава вече малко повече от година. И на първото заседание на Междуправителствената комисия вчера направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са всъщност разковничето“, заяви Захариева и посочи, че те са най-важни за България.

„Няма как да направиш компромис с истината. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш“, посочи външният министър.

Захариева обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. „Това предложение е абсурд“, заяви тя.

Захариева посочи, че правителства на България и Северна Македония биха искали да видят много по-бързи темпове в работата на историческата комисия. „Защото те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г.“, коментира тя. „За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, каза още Захариева.

Тя посочи, че преговорите са трудни, но вижда промяна в отношенията. „Но те трябва да кажат истината. Ние не искаме да променят историята, а просто да кажат истината. И затова толкова се фокусираме върху учебниците - защото докато продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени. Въпросът е да започне промяна в манталитета“, заяви Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България