Министър Емил Караниколов: Държавата ще придобие „Дунарит“

Министерство на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Това заяви на специална пресконференция икономическият министър Емил Караниколов. В момента работим за изкупуване на всички кредити на дружеството, с цел да не се поиска процедура по несъстоятелност или да започне продажба на активи на „Дунарит“, което би довело до сътресение, допълни той. По думите му все още не може да се каже колко би струвало изкупуването на „Дунарит“, а около 40 милиона лева са изкупените вземания до момента.

По думите му към момента не е необходимо финансиране през правителството, тъй като дружествата към министерството имат средства. „Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент. Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства, да започнат да се продават машините и съоръженията. Няма да го допусна“, каза министър Караниколов.

Той заяви, че има уверение, че ще бъде назначен прокурист в дружеството с пълни права, което ще спре процедурата по отнемане на лицензиите.

Това няма да е нещо, свързано с целия военно-промишлен комплекс, а е извънредна мярка само отнасяща се до „Дунарит“ и тежкото състояние, което в момента е дружеството“, заяви Караниколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес