Министър Емил Караниколов обсъди дуалното обучение и бъдещите инвестиции в Свищов

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, по инициатива на общинското ръководство, в Свищов се проведе кръгла маса на тема „Образование, бизнес, местна влас“. Специален гост на форума беше министърът на икономиката Емил Караниколов. Кметът на Свищов Генчо Генчев представи възможностите за развитие на икономическия потенциал на община Свищов, а министър Караниколов сподели, каква е визията за икономическо развитие на община Свищов през призмата на Министерството на икономиката.

На кръглата маса със свои презентации се представиха представителите на средните свищовски училища, както и СА „Д. А. Ценов“ в лицето на зам.-ректора доц. д-р Николай Нинов. Заместник-ректорът покани министъра на икономиката да посети Стопанска академия по повод празника на българските студенти – 8 декември, а г-н Караниколов с радост прие поканата.

На срещата министърът на икономиката сподели, че средствата за образование в Бюджет 2019 ще бъдат увеличени, но по-важното е да има добри политики - като визия за развитие, които да излизат от образователните институции и бизнеса, за да вървят ръка за ръка и да се прави най-доброто, като инвестиция в образованието на децата. Той допълни, че Министерство на икономиката стартира кампания, насочена към родителите, за стимулиране на дуалното обучение, за да може да образователната система да отговаря на търсенето на инвеститорите. Министър Караниколов подчерта, че основният въпрос, който инвеститорите задават, когато избират терен за своята инвестиция, е дали има качествена работна ръка. По тази причина, освен активното въвеждане на дуалното обучение, е необходимо да се създадат и центрове за преквалификация, чрез които да се отговаря на търсенето. „Работата ни е да подобрим жизнения стандарт на българския народ и в тази посока са нашите усилия.“, каза той.

Караниколов сподели отличните си впечатления от кмета на Свищов Генчо Генчев и неговата активност по отношение стъпките за икономическо развитие на общината. Той благодари на общинското ръководство за бързите и адекватни действия, които се предприемат за превръщането на терена на бившите казарми в икономическо-технологичен обществен парк. Министърът подчерта, че съседните европейски държави предлагат отлични условия за инвестиции и конкуренцията е жестока, по тази причина е хубаво, че община Свищов предприема незабавни действия, за да превърне запустелите терени на бившите казарми в модерна зона за инвестиции.

Кметът Генчев отбеляза, че в центъра на Свищов ще бъде открит до края на месец ноември административен офис, в който ще се помещава новоучреденото еднолично акционерно дружество. В него ще се провеждат периодични информационни срещи на представители на Министерството на икономиката, „Национална компания Индустриални зони“, на Българска банка за развитие, Българска агенция за инвестиции и др. с представители на бизнеса и заинтересовани лица, които ще могат да се запознаят възможностите за инвестиции и разширяване на дейността си, чрез различни национални и европейски програми.

На проведената по-късно пресконференция стана ясно, че новата зона за развитие ще е подходяща за инвестиции в три направления – производство, логистика и високотехнологичен сектор. Кметът на Свищов подчерта, че усилията са насочени към инвеститори в сферата на производството и услугите в висока добавена стойност.

Министърът на икономиката увери жителите на крайдунавския град, че след привличането на първите 4-5 инвеститора в Свищов, като израз на икономическия растеж ще се повишат работните заплати. Със своето геостратегическо местоположение и реализирането на зоната за развитие, Свищов ще стане притегателен център за инвестиции и развитие, който ще даде старт за икономически възход на целия регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България