Министър Емил Караниколов разпореди интензивни проверки на язовирите и съоръженията към тях

Министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди стартирането на интензивни проверки в цялата страна на язовирите. Днес той проведе среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която бяха набелязани мерки, свързани с надзора на язовирните стени и техните съоръжения, съобщават от ведомството.

Приоритет при контрола ще бъдат язовири, за които вече са давани предписания, стана ясно по време на срещата. Обсъдени бяха и предстоящи нормативни промени, които да доведат до ясна и конкретна регламентация на контролните правомощия на държавната агенция. С измененията ще се цели персонализиране на отговорността за поддръжката на съоръженията и тяхната безопасна експлоатация. Освен това се очаква да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май.

Министър Караниколов оцени като ползотворно установеното партньорство на ДАМТН с Националното сдружение на общините и със собствениците на язовири и съоръжения и се ангажира то да продължи и за напред.

Приоритет в работата на министерството и на държавната агенция ще бъде осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите чрез засилен контрол с цел недопускане на риск за живота и здравето на хората и стопанските субекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика