Министър Желязков: БДЖ разполага с 21 вагона за лица с увреждания и ограничена подвижност

В момента „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД разполага с 21 вагона, пригодени за достъп на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност, от които 5 са в експлоатация, заяви министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

Обикновено включването им в съставите на влаковете по дългите направления се извършва с предварителна заявка, а останалите 16 са включени поетапно в ремонтната програма на дружеството.

За регионалните превози достъпът на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност е осигурен чрез обслужването с мотрисните влакове „Сименс”, които са пригодени съгласно приетите стандарти, съобщава министър Желязков.

Той коментира обявения търг за закупуване на нови вагони и мотриси и колко от тях са предвидени и адаптирани за хора с увреждания.

В качеството си на обществен железопътен превозвач БДЖ се задължава да осигури удобен железопътен транспорт на своите клиенти във всички области на страната. Именно чрез закупуването на новите вагони ще има възможност да се осигури постоянното пътуване на специализирани вагони в съставите на влаковете, които обслужват дългите направления в страната, заявява още Желязков.

Той отбелязва и че процедурата за закупуване на нови вагони е на етап финализиране на изготвянето на необходимата документация и технически спецификации като се планира да бъде стартирана до края на този месец.

От предвидените за закупуване 40 нови вагона, 8 от тях са пригодени за достъп на лица с увреждания и лица с ограничена подвижност. Тези вагони ще бъдат постоянно включени в съставите, които обслужват дългите направления в страната.

Процедурата за поръчка на нови мотрисни влакове е на етап изготвяне на документация за нейното обявяване, което е планирано да се осъществи до края на 2019 г. В нея задължително ще фигурира изискването да бъдат с осигурени места за достъп на лица е увреждания, добавя още Желязков.

Коментари

Задължително поле