Министър Желязков: 639 автобусни фирми поискаха подкрепа за 33,3 млн. лв.

Росен Желязков

Заявленията по мярката за подкрепа на автобусните превозвачи са 639. Това е общият брой подадени документи са кандидатстване в определения срок от 21 октомври до 10 ноември 2020 г., става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на транспорта Росен Желязков. По данни от публичния регистър на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", общият брой на лицензираните за извършване пътнически превози автобусни превозвачи е 1462, предаде "Канал 3".

Браншът е поискал подкрепа на обща стойност 33,3 млн. лв., което надхвърля определеният ресурс по мярката от 30 млн. лв. Минималният размер на помощта за крайните ползватели е 3000 лв., а максималният е до 450 000 лв. на предприятие.

Припомняме, че схемата за подкрепа на автобусните превозвачи бе обявена в началото на октомври, след подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между транспортния минисър Росен Желязков и икономическия министър Лъчезар Борисов.

Финансовата помощ ще достигне до гилдията по линия на процедурата за "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от министерството на транспорта". Задължителен критерий за участие е фирмата да е лицензирана.

Сега предстои оценителната комисия към транспортното министерство да оцени административното съответстие и допустимост на постъпилите заявления.

Коментари

Задължително поле