Министър Захариева: България е безкористна и искрена в помощта си за Македония

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация на Конституционния съд на Република Македония, водена от неговия председател Никола Ивановски. На срещата присъстваха и председателят на Конституционния съд на Република България Борис Велчев, по чиято покана се осъществява посещението на македонската делегация, както и съдии от българския Конституционен съд, съобщиха от МВнР.

„Радвам се, че мога да ви приветствам тук и благодаря на председателя Борис Велчев, че са отправили тази покана към Вас“, обърна се министър Захариева към българските и македонските конституционни съдии. Тя подчерта, че през последните месеци се провеждат много срещи между представители на различните власти на Република България и Република Македония и сътрудничеството между двете страни се развива интензивно на различни нива. По думите на Захариева това е поредното доказателство за положителните резултати от усилията на правителствата на премиера Борисов и премиера Заев за изграждането на добросъседски и партньорски отношения между двете страни.

„Тръгнахме от много ниско ниво, но само за осем месеца успяхме да преодолеем някои от проблемите по между си и да изградим истинско доверие. Това е добра основа и допълнителен стимул за активизирането на контактите между бизнеса и гражданите, които вече откликват на постигнатото на политическо ниво“, изтъкна първият ни дипломат.

Тя посочи като пример данните за сериозен ръст в двустранния стокообмен, най- високият за последните 10 години - 11%, както и ръст в областта на туризма.

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи пред гостите си усилията, които България полага като председател на ЕС за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Тя припомни резултатите от Срещата на върха, на която страна ни бе домакин през май. „Радвам, се че тази необратимост на европейската перспектива на Западните Балкани, за която работихме толкова много се случи и този приоритет ще бъде продължен и от следващите председателства на ЕС“, отбеляза министър Захариева.

По време на срещата Никола Ивановски представи структурата, устройството и компетенциите на ръководения от съдебен орган. Той изтъкна и доброто сътрудничество между Конституционния съд на Република Македония и колегите им от българска страна.

„Като българин съм много горд от това, което правителството ни върши през последните месеци“, заяви председателят на българския Конституционен съд Борис Велчев, като изрази надежда започнатото от страната ни като председател на ЕС да бъде продължено и Република Македония да постигне членство в ЕС.

От своя страна министър Захариева подчерта, че подкрепата ни към Република Македония няма да приключи с шестте месеца на Председателството. „България е безкористна и искрена в помощта си. Искаме всички наши съседи да са стабилни и проспериращи“, изтъкна тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България