Министър Захариева по темата "Венецуела": В неделя получих есемес от президента с това, което той после обяви публично

Снимка: Архив

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в предаването "Панорама" по БНТ въпросът за разногласията между правителството и президента относно позицията на България за ситуацията във Венецуела. Захариева сподели, че е останала изненадана от разногласията с държавния глава и несъгласието му с позицията на кабинета относно кризата във Венецуела.

В неделя получих есемес от президента с това, което той после обяви публично. Така или иначе, отговорността по външната политика е на правителството. В интерес на истината, мен ме боли, защото много ми се иска по важни външнополитически теми България да говори в един глас, заяви Захариева.

Защо страна като Венецуела предизвика толкова напрежение между двете основни институции у нас и важна ли е тази държава за нашата външна политика - ето как отговори вицепремиерът на този въпрос: "Венецуела повече от година и половина е с изключително тежка хуманитарна ситуация, правят се опити за диалог, тоест това не е тема, изникнала в последния един месец. В никакъв случай България няма някакви сериозни геополитически интереси, но когато няма основни хранителни продукти, няма аспирин, болниците не работят и нашите много близки съюзници - Португалия и Испания призовават за мирен процес, за демократични принципи...ние не можем да останем безучастни. Там е глас или глад - тоест ако ти не гласуваш за този, когото трябва, в случая Мадуро, тогава оставаш гладен. Призивът е да дадем шанс на венецуелците сами да изберат кой да ги управлява".

Захариева коментира и напрежението между Италия и Франция през последната седмица. Тя обясни, че обострянето на отношенията между двете държави тлее от една година. Връщането на посланика е прецедент, за който нямам спомен дали се е случвал между други две държави членки на ЕС, каза още Захариева.

Вицепремиерът изложи позицията си и по казуса дали страната ни трябва да купи къщата на автора на "Железният светилник" Димитър Талев в Прилеп: "Основният спор години наред е за къщата на Димитър Талев в Прилеп. България трябва да прави всичко възможно, за да пази културно-историческото си наследство и ако тази къща се продава, страната трябва да направи всичко възможно, за да я купи".

Надявам се България да бъде една от първите държави, които ще ратифицират договора за започване на преговори за присъединяване на Македония към НАТО. Там има една много важна глава в преговорите за членство и тя е добросъседски отношения, допълни вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле