Министър Каракачанов изпрати 158 военни в Афганистан с икона на Свети Георги и заръката да се върнат живи и здрави

„Да се държите един за друг, да се пазите, да пазите и честта на родината. Очаквам да се приберете живи и здрави и да се държите достойно!“ Това заръча военният министър Красимир Каракачанов на 158-те военни, които заминават на поредна мисия в Афганистан.

37-ият контингент бе изпратен с тържествена церемония на площада в Благоевград.

Владиката Серафим ги благослови и им пожела Бог да ги закриля. На церемонията присъстваха майки, съпруги и деца на военните.

„Със смесени чувства изпращам сина си, той за първи път отива на такава мисия и е нормално да се притеснявам, но се и радвам, защото той това искаше, за такава мисия мечтаеше. Важното е да се върнат всички момчета и момичета живи и здрави, каза Вили Магурева, майка на 28-годишния ефрейтор Лъчезар Магурев, който заминава за Афганистан.

Мисията, на която тръгва 37-ия контингент на Българската армия е част от съюзническите ангажименти, които имаме в Афганистан. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Там те ще са далеч от България в една трудна обстановка. Виждате, че всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път нападения са в близост до нашата база – предимно в Кабул. Ситуацията е много напрегната. Има терористични атаки и вътрешни битки. Затова винаги, когато изпращам момчетата им давам по една икона на Св. Георги, която да ги пази. Пожелавам им колкото тръгнат, толкова да се върнат – живи и здрави“, каза още министър Каракачанов.

Той добави, че според докладите на командирите на военнослужещите към момента всичко е наред по отношение подготовка и техническо обезпечаване на състава. Министър Каракачанов отбеляза, че участието на български военнослужещи на такива мисии е много важно, тъй като те трупат ценен опит.

„Едно е да служиш в казармата в една спокойна атмосфера, далеч от границата на конфликтите, но друго е да си на терен“, допълни военният министър. Той отбеляза, че и у нас има предизвикателства, свързани със сигурността, най-вече по отношение нелегалните мигранти, заради които понякога армията подпомага полицията.

„Но друго е да си в един район, където бойните действия са нещо ежечасно. Вероятността да се наложи да използваш уменията си и оръжията си е много по-голяма. В крайна сметка един войник е войник тогава, когато е минал през подобно каляване. Контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца, освен че изпълняват съюзническите ни ангажименти, по-важното е, че трупат реален боен опит, за да може ако един ден се наложи да го полазват – да знаят какво да правят“, подчерта министър Каракачанов.

По думите му за участие в такива мисии винаги има повече желаещи отколкото могат да заминат, тъй като бройката е ограничена. Военният министър заяви, че много от тях искат да трупат опит, но и финансовият стимул е много важен. „Всеки иска да спечели някой лев. Това е съвсем естествено. След такива мисии военните, участвали в тях, имат и повече възможности за професионално развитие в армията, защото се смята, че такъв човек е по-подготвен“, отбеляза още министър Каракачанов.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

По време на тържествения ритуал за изпращането на военнослужещите от 37-ия контингент министърът на отбраната награди ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от състава на Бригадното командване - Благоевград, които на 11 септември спасиха възрастен човек при пожар в с. Пиперков чифлик, област Кюстендил.

На церемонията по изпращане дойдоха в Благоевград още началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, областният управител Бисер Михайлов и други.

В 37-ия контингент на Българската армия са включени 158 военнослужещи. Той се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров, помощник-национален командир е полковник Румен Стамов, а командир на ротата за охрана е майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 – Враца.

Коментари

Задължително поле