Министър Каракачанов: Предвиждаме мащабна програма за модернизация на танковете T-72

Предвиждаме да започне модернизация на танковете Т-72. За пръв път се почва една такава мащабна програма. Това обяви в Благоевград военният министър Красимир Каракачанов. "За пръв път тази година, защото миналата размерите на сумите бяха по-малко, сме предвидили сума, която ще бъде общо за армията, включително 23 млн. лв. ще бъдат инвестирани в сграден фонд, в помещения, в които се обучават или живеят военни“, поясни Каракачанов.

Той каза още, че миналата година са  отпуснати 28 млн.лв. за военните училища, за да подготвят курсантите в по-нормални условия. „Тази година, освен парите, които вчера бяха гласувани за Су-25 и МиГ–29, то на следващото заседание ще видите пари, които се гласуват – около 20 млн. лв. за сухопътните войски“, каза още министър Каракачанов.

По отношение кадровия състав в армията, той коментира, че тази година може би е единствената, в която в армията няма да има отрицателен резултат по отношение на това – колко хора постъпват и напускат армията. „В годините назад се натрупва повече напускащи, отколкото постъпващи. Ако тази година успеем да закрепим 0-на-0, та дори и малко нагоре, смятам, че това ще е една много добре тенденция“, подчерта Каракачанов.

Военният министър коментира още, че военните имат порцион на храната, който е в размер на 120 лв. на месец. „Почивни бази има, всеки има право да ги полазва. Те се намират в различни части на България – било то на море или планина. Разбира се това е част от социалния пакет. Моята амбиция е тези неща да се увеличават, защото в края на краищата да си военен е професия. Както за всички други професии, така и за тази – трябва да се грижим за тях, да получават добро възнаграждение, добър социален пакет, за да бъдат мотивирани хората да работят“, заяви министър Каракачанов.

По думите му не е достатъчно само да бъдат събрани хора, а те да бъдат мотивирани. „За мен най-важното нещо винаги е било хората да са добре обути, облечени и нахранени. Както виждате и ще разберете в следващите няколко дни – отново има опити да се правят „саги“ около храната на войската, защото някои фирми, а и политици смятат, че така както е било преди – от храната на войската може да се печели. Не, няма да се печели. Храненето на войската за мен е приоритет. Не може да искаш един български войник да е добре ако го храниш с боклуци“, допълни министър Каракачанов, цитирайки полк. Дрангов – „Празна раница не пази граница“.

„Всички онези, които смятат, че с медийни кампании ще могат да ме притиснат и да си играят игричките, то нека знаят, че няма да им се получи“, подчерта Красимир Каракачанов. Според военния министър много скоро ще стане ясно всичко по темата. Министър Каракачанов уточни, че години наред храненето на войската, по неясни причини, се възлага на търговски фирми, като е направено така, че една фирма да печели, а сумата е в размер на 29 млн. лв за три години. „И то не говорим за фирма-производител, а за фирма-търговец, която вкарва хранителни продукти от къде ли не. Задавам прост въпрос – защо трябва да е така? Не може ли поръчките да се разбият на 3 или 4 ЛОТ-а и съответните региони да се снабдяват от месни производители с прясно произведена продукция, а трябва да „мъкнем“ боклуци от Китай или някъде другаде. Защо? – за да печели някой. Няма да стане“, каза министър Каракачанов.

Коментари

Задължително поле