Министър Каракачанов пред партньорите от НАТО: Трябва да запазим ангажимента си към Афганистан

НАТО следва да запази ангажимента си към Афганистан, за да съхрани постигнатото до момента и да предотврати превръщането на страната отново в убежище на международни терористи. Това заяви въцепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на срещата на НАТО в Брююксел.

Текущите операции и мисии в Афганистан, Косово, Ирак и военноморските операции  бяха във фокуса на дискусиите на сутрешното заседание на Северноатлантическия съвет, съобщиха от МО.

„Водещият принцип при вземането на решения за бъдещото присъствие на съюзни сили в Афганистан следва да бъде „заедно сме влезли, заедно излизаме“, отбеляза министърът на отбраната. На заседанието министър Каракачанов акцентира върху трайния принос на страната ни към операции и мисии на Алианса в различни точки на света като израз на нашата ангажираност с проблемите на международната сигурност и усилията в борбата с тероризма, както и към намаляване на миграционния натиск върху страните от ЕС.

Срещата на министрите на отбраната завърши с работна сесия с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Сесията беше посветена на европейските инициативи в областта на отбраната.

Извън официалната програма на срещата бе проведена работна закуска с министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак. Предмет на обсъждане беше средата за сигурност във и около Украйна и напредъка в усилията на страната за реформи в областта на отбраната.

В рамките на форума министър Каракачанов проведе неформална среща с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ Патрик Шанахан, на която беше споделена дейността по организацията в двете ведомства за преговорите по проекта за придобиването на нов тип боен самолет, съгласно решението на Народното събрание.

След срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел министър Каракачанов заминава за Мюнхен, Федерална република Германия, за да участва в традиционната годишна конференция по сигурността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България