Община си купи Великденски кабриолет

500 фазана красят ловните полета край Балчик

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС – с над 20%

Ажурени и манастирски яйца наредиха в Етнографския музей във Варна Великденската изложба е съвместна с музеите на Велинград и Ихтиман

Депутатите излязоха във ваканция до 8 май

Българин е обвинен за фалшива бомбена заплаха срещу небостъргач в Мадрид (ВИДЕО)

Премиерът Борисов за скандала с имотите: От ГЕРБ всички до един подадоха оставки, за другите партии – те си отговарят

ТИР изгоря на магистрала „Тракия“ край Вакарел

Съдят глухонямо момче, убило жена

Сръндак с отрязана глава открили горски стражари Дивечът е собственост на ловното стопанство „Воден”

Момче на 19 години пострада, след като 17-годишен без книжка катастрофира в Русе

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Варненски ортопеди имплантираха последен модел раменна става

Пожарникари от Сливен спасиха заклещена в ограда сърна

Учредиха награда „Валери Петров”

Министър Каракачанов: Усилията ни трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма

България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз активно участва в общите усилия за справянето с безпрецедентните предизвикателства на новата, фундаментално променена, все по-динамична стратегическа среда на сигурност. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в първия работен ден на международната конференция „Тероризмът и електронните медии“, която се провежда в София. „Тероризмът продължава да бъде една от основните заплахи за сигурността не само на отделните национални държави и на съюзите, в които те членуват, но и за персоналната сигурност и живота на отделния човек – на всеки един от нас“, посочи той.

Министър Каракачанов открои като сериозни рискове за сигурността на всички нестабилността, идваща от Близкия Изток, кибератаките и кибертероризмът. По думите му бежанските потоци и нелегалният трафик на хора крият заплахи и възможност да станат инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите и терористичните атаки се превръща в яростен враг на европейската цивилизация. Освен „традиционните“ досега похвати, съвременните терористи използват все по-мащабно конвенционални и многочислени паравоенни формирования, какъвто е случаят с т.нар. Ислямска държава. Освен това те все по-умело се възползват от възможностите на глобалната мрежа, на интернет-базираните електронни медии и на социалните мрежи – за пропаганда и набиране на последователи, за дезинформация и противодействие на антитерористичните мерки, за алтернативно набиране на финансови средства, за планиране и координиране на техните действия.

„Кибератаките и кибертероризмът предизвикват сериозни последствия за стабилността на цели обществени сектори, както и за сигурността и стабилността на световните фондови и стокови пазари, на международните транспортни и информационни комуникации и на други жизнено важни за живота и развитието на цялото човечество сфери“, посочи министър Каракачанов.

В заключение министър Каракачанов подчерта, че всички усилия на международната общност трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма, който се опитва да разруши изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация. „Ангажирани с противостояния, което губи ресурс и усилия, ние даваме възможност на тероризма да пробие нашия свят и да се опита да наложи своята идея за глобално господство на радикалния ислям“, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.