„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Статуята на свободата затвори за посетители

Холандската полиция ще конфискува скъпи дрехи от младежи, ако не обяснят как са платили за тях

Времето ще е облачно, с валежи от дъжд и сняг

Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Министър Каракачанов: Усилията ни трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма

Снимки: Пламен Стоименов

България като страна-членка на НАТО и Европейския съюз активно участва в общите усилия за справянето с безпрецедентните предизвикателства на новата, фундаментално променена, все по-динамична стратегическа среда на сигурност. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в първия работен ден на международната конференция „Тероризмът и електронните медии“, която се провежда в София. „Тероризмът продължава да бъде една от основните заплахи за сигурността не само на отделните национални държави и на съюзите, в които те членуват, но и за персоналната сигурност и живота на отделния човек – на всеки един от нас“, посочи той.

Министър Каракачанов открои като сериозни рискове за сигурността на всички нестабилността, идваща от Близкия Изток, кибератаките и кибертероризмът. По думите му бежанските потоци и нелегалният трафик на хора крият заплахи и възможност да станат инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите и терористичните атаки се превръща в яростен враг на европейската цивилизация. Освен „традиционните“ досега похвати, съвременните терористи използват все по-мащабно конвенционални и многочислени паравоенни формирования, какъвто е случаят с т.нар. Ислямска държава. Освен това те все по-умело се възползват от възможностите на глобалната мрежа, на интернет-базираните електронни медии и на социалните мрежи – за пропаганда и набиране на последователи, за дезинформация и противодействие на антитерористичните мерки, за алтернативно набиране на финансови средства, за планиране и координиране на техните действия.

„Кибератаките и кибертероризмът предизвикват сериозни последствия за стабилността на цели обществени сектори, както и за сигурността и стабилността на световните фондови и стокови пазари, на международните транспортни и информационни комуникации и на други жизнено важни за живота и развитието на цялото човечество сфери“, посочи министър Каракачанов.

В заключение министър Каракачанов подчерта, че всички усилия на международната общност трябва да бъдат насочени към противодействие на тероризма, който се опитва да разруши изгражданата с хилядолетия европейска цивилизация. „Ангажирани с противостояния, което губи ресурс и усилия, ние даваме възможност на тероризма да пробие нашия свят и да се опита да наложи своята идея за глобално господство на радикалния ислям“, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.