Министър Караниколов: „Кинтекс“ и „Емко“ ще обсъдят взаимоотношенията си на среща утре

Оръжейните дружества „Кинтекс“ и „Емко“ ще обсъдят взаимоотношенията си оттук нататък на среща утре, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов след заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, на което бяха обсъдени казусите с„Дунарит“ и „Емко“. По думите му подобна среща вече е проведена с "ВМЗ-Сопот".

На 6 октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на „Емко“. „В Междуведомствения съвет не получаваме текуща информация, а крайни доклади. Ако докладът ни бъде предоставен по-рано, ще се съберем незабавно“, каза днес икономическият министър.

Той съобщи също, че държавната ВМЗ-Сопот ще продава продукцията си вместо "Емко" на пазарите, договорени и спечелени от частната фирма, чрез търговската компания "Кинтекс". "Предвид това, че не се знае кога ще бъде възстановен лицензът на "Емко", надявам се сега, на 6-и, да бъде възстановен, "Кинтекс" пристъпи към разваляне на договорите. Но веднага беше подписан договор с ВМЗ-Сопот. Реално цената, която ВМЗ-Сопот даде, е с около 10% по-ниска от тази на "Емко". Това означава, че дори при забава от 10 седмици на доставката на стоката към третата страна, това ще бъде покрито от разликата, която е дадена като по-добра цена от ВМЗ-Сопот", каза министърът.

Емил Караниколов коментира и готвените законови промени: „Когато на производствената площадка съхраняваш боеприпаси, законът според мен трябва да предвижда спиране на производството, а не на вноса и износа. Защото ти така не можеш да се освободиш от наличните стоки“, обясни той.

По темата за собствеността на "Дунарит", Караниколов заяви: „Доказано е в съда, че офшорката, притежаваща „Дунарит“ е от престъпна дейност и има доказателства кой е нейният собственик - Цветан Василев. В следствие на тези доказателства съдът е блокирал вписването на всякакви действия по партидата на „Дунарит“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България